Rechter hartfalen

Bijgewerkt op 21 november 2020

Wat is rechter hartfalen?

Rechter hartfalen is een aandoening waarbij de rechter hartkamer (rechter ventrikel) niet goed in staat is om bloed vanuit het hart de longen in te pompen. Een andere naam voor hartfalen van de rechter hartkamer is rechtsfalen.

Wat is de oorzaak?

Rechter hartfalen kan ontstaan als de bloeddruk in de longen te hoog is. Dit wordt pulmonale hypertensie genoemd. Het rechter deel van het hart moet dan bloed vanuit het hart tegen de hoge druk in de longen in pompen. Een andere reden voor het ontstaan van rechter hartfalen is een afwijking aan de longslagaderklep (pulmonaal klep). Dit kan zijn een vernauwing van de pulmonaalklep (pulmonalisstenose) of een lekkende pulmonaalklep (pulmonalisinsufficiëntie). Ook kan rechtsfalen ontstaan na een hartaanval waarbij de rechter hartkamer is aangetast (rechter ventrikelinfarct).

Welke symptomen geeft het?

Als de rechter hartkamer niet goed in staat is om bloed in de longen te pompen ontstaat stuwing van bloed in het rechter deel van het hart. Dit leidt weer tot stuwing in de aders die bloed naar het rechter deel van het hart terugvoeren. De verhoogde druk in de aders van de benen kan leiden tot uittreden van vocht vanuit de bloedvaten. Dit leidt tot dikke voeten, dikke enkels en dikke onderbenen. Bij mensen die bedlegerig zijn leidt het tot vochtophoping (oedeem) bij het stuitje.

Stuwing van bloed in de aders van de lever kan leiden tot een gestuwde lever. De arts kan dit vaak voelen doordat de lever vergroot is. Dit wordt hepatomegalie genoemd. Ook is soms de milt vergroot. Dit wordt splenomegalie genoemd. De stuwing kan ook leiden tot uittreden van vocht in de buikholte. Dit wordt waterbuik of ascites genoemd.

Engelse vertaling

right-sided heart failure

Synoniemen

Andere namen voor rechter hartfalen zijn rechtsfalen, rechtsdecompensatie van het hart en rechts decompensatio cordis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven