Rechter bundeltakblok

Bijgewerkt op 13 juni 2022 door Simpto.nl

Wat is een rechter bundeltakblok?

Een rechter bundeltakblok is een afwijking aan het hart waarbij de normale geleiding van elektrische prikkels naar het rechter deel van het hart (rechter kamer en rechter boezem) onderbroken is. De elektrische prikkels vinden dan een alternatieve weg naar het rechter hart die langzamer is dan gebruikelijk. Meestal leidt dat niet tot symptomen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een compleet rechter bundeltakblok en een incompleet rechter bundeltakblok.

Welke oorzaken zijn er?

Een rechter bundeltakblok komt regelmatig voor zonder dat er een onderliggende ziekte is. Er is dan meestal sprake van normale veroudering van de geleidingsvezels in het hart. Het komt daarom vaker voor bij ouderen. Soms is de oorzaak een onderliggende ziekte of het gebruik van bepaalde medicijnen die invloed kunnen hebben op de hartgeleiding. Aandoeningen die gepaard kunnen gaan met een rechter bundeltakblok zijn longembolie, COPD en bepaalde hartgeleidingsstoornissen, zoals het Brugada-syndroom. Ook kan een ingreep aan het hart leiden tot een rechter bundeltakblok.

Is het ernstig?

Een rechter bundeltakblok is op zichzelf niet ernstig. Het komt regelmatig voor bij mensen die verder gezond zijn.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld door een cardioloog. Een cardioloog kan op grond van auscultatie van het hart al vermoeden dat er sprake is van een rechter bundeltakblok. Zowel de eerste harttoon als de tweede harttoon kunnen namelijk gespleten zijn door de vertraging van de geleiding door het rechter deel van het hart. De diagnose kan worden bevestigd met behulp van elektrocardiografie (ECG, hartfilmpje). Op het ECG kunnen de volgende afwijkingen worden gezien:

  • verbreding van het QRS-complex
  • veranderde vorm van het QRS-complex
  • veranderde S-golf, bijvoorbeeld
    • negatieve S-golf

Synoniemen

rechterbundeltakblok, rechte bundeltakblock, RBTB

Engelse vertaling

right bundle branch block

Plaats een reactie