Reactieve artritis

Bijgewerkt op 24 februari 2020

Wat is reactieve artritis?

Een reactieve artritis is een gewrichtsontsteking die ontstaat als reactie op een infectie elders in het lichaam. Vaak is de infectie elders in het lichaam al genezen, waardoor het lastig kan zijn om de oorzaak van de gewrichtsklachten te achterhalen.

Reactieve artritis werd voorheen ‘syndroom van Reiter’ of ‘ziekte van Reiter’ genoemd, naar de duitse arts die de aandoening voor het eerst beschreef. Mede omdat deze arts tijdens de tweede wereldoorlog als Nazi-arts experimenten op mensen deed wordt tegenwoordig de voorkeur gegeven aan de naam ‘reactieve artritis’.

Reactieve artritis valt onder de perifere spondyloartritiden.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak is een infectie elders in het lichaam. Meestal is dat een infectie door een bacterie, namelijk een infectie door zogenaamde ‘Groep A-streptokokken’ (ook: Streptococcus pyogenes). In dat geval wordt gesproken van een post-streptokokken-reactieve artritis (PSRA).

Symptomen reactieve artritis

De volgende klachten kunnen voorkomen:

  • Pijn aan de knie
  • Dikke knie
  • Pijn aan de enkel
  • Dikke enkel
  • Pijn aan de pols
  • Zwelling van de pols
  • Pijn aan de hand
  • Zwelling van de hand
  • Ochtendstijfheid

Engelse vertaling

reactive arthritis, Reiter syndrome

ICD10-code

M02

Synoniemen

Andere namen voor reactieve artritis zijn reactieve arthritis, syndroom van Reiter, ziekte van Reiter en Reiter syndroom.


Uitgegeven door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 29 november 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 14 april 2019


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen die een nierinfarct hebben of hebben doorgemaakt. Kijk eens op de webpagina over slokdarmkramp (oesofagusspasme) om te zien hoe een online discussie zich kan ontwikkelen.

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

1 gedachte over “Reactieve artritis”

  1. Hallo Erwin, ik heb lyme gehad, maar ben genezen via een alternatieve therapie, bioresonantie. Nu heb ik, als ik dit lees, misschien een reactieve artritis daarvan overgehouden. Ik heb namelijk veel pijn in 1 been en erge pijn in mijn knie, waarvan de oorzaak niet is te achterhalen. Nu heb ik ook een aantal loslatende nagels. Zoekend daarover, kom ik hier terecht. Mijn vraag is: is er een medicijn wat mij kan helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven