Bijgewerkt op 14 november 2024 door Simpto.nl
Wat is spirillose (sodokoe)?
Spirillose is een zeldzame aandoening die wordt veroorzaakt door infectie met een bacterie. Het gaat om de bacterie Spirillum minus.
Hoe vaak komt het voor?
Spirillose is in Nederland zeer zeldzaam. Hoe vaak het precies voorkomt is bij ons niet bekend. De ziekte komt vooral voor in Azië en Afrika.
Wat is de oorzaak?
Spirillose wordt veroorzaakt door infectie met de bacterie Spirillum minus. Mensen kunnen besmet raken door een beet of een krab van een rat. De ziekte is daarom een vorm van rattenbeetziekte. De bacterie kan ook worden overgebracht door andere dieren, zoals bijvoorbeeld muizen en eekhoorns.
Welke symptomen geeft het?
De klachten ontstaan meestal een aantal dagen tot maximaal twee weken na een beet of krab door een rat. Symptomen en ziekteverschijnselen die kunnen voorkomen zijn:
- lokale ontsteking op de plaats van de beet/krab
- koorts
- hoofdpijn
- zich niet lekker voelen
Verder kan de aandoening leiden tot verschillende complicaties, waaronder:
- hersenvliesontsteking (meningitis)
- ontsteking van de hartspier (myocarditis)
- ontsteking in het hart (endocarditis)
- ontsteking van de lever (hepatitis)
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld door de Spirillum-bacterie aan te tonen in geïnfecteerd weefsel en/of bloed. Het is een zogenaamde Gram-negatieve staafvormige bacterie.
Wat is de behandeling?
Spirillose wordt behandeld met antibiotica, zoals bijvoorbeeld penicilline.
Engelse vertaling
Niet gevonden wat je zocht?
Heb je hier niet gevonden wat je zocht? Dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kan een uitgebreide discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over Tarlov cyste of de webpagina over semaglutide.
Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Dat gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl zijn gezien. Daar kan enige tijd overheen gaan.