Q-koorts

Bijgewerkt op 29 april 2024

Wat is Q-koorts?

Q-koorts is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie en die normaal gesproken alleen bij dieren voorkomt. Het is echter mogelijk dat mensen ook besmet raken.

Wat is de oorzaak?

Q-koorts wordt veroorzaakt door Coxiella burnetii, een bacterie die bij bepaalde dieren – vooral geiten – een verhoogd risico op abortus (miskramen) geeft.

Hoe vaak komt het voor?

Q-koorts is een zeldzame ziekte. Per jaar wordt de diagnose gemiddeld enkele keren gesteld.

In Nederland was er in de periode 2007-2011 een grote uitbraak van deze infectieziekte. In die tijd waren er honderden ziektegevallen per jaar.

Sinds de uitbraak in 2007-2011 worden geiten ingeënt tegen Q-koorts en komt de ziekte nauwelijks meer voor in Nederland.

Bij wie?

De ziekte komt vooral voor bij mensen die in contact of in de buurt zijn geweest van boederijen waar geiten worden gehouden. De bacterie die Q-koorts veroorzaakt is namelijk afkomstig van geiten. Tijdens de uitbraak in 2007-2011 kwam de ziekte vooral voor in Noord-Brabant omdat zich daar de meeste veehouderijen met besmette geiten bevonden. Omdat besmetting via de lucht plaatsvindt kwam de ziekte ook voor bij mensen vanuit andere delen van Nederland die bijvoorbeeld een fietstoch in Noord-Brabant maakten en daarbij langs besmette veehouderijen kwamen.

Welke symptomen geeft het?

Niet iedereen die besmet raakt met de Coxiella-bacterie zal de ziekte krijgen. Mensen die wel ziek worden krijgen meestal na 14-24 dagen klachten. De onderstaande klachten kunnen voorkomen:

Omdat de klachten veel lijken op die bij griep wordt vaak in eerste instantie gedacht dat men griep heeft.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld door antilichamen tegen de Coxiella burnetii bacterie in het bloed aan te tonen.

Wat is de behandeling?

Q-koorts wordt behandeld met antibiotica. Antibiotica die het beste werken tegen de Coxiella bacterie zijn doxycycline en ciprofloxacine.

Beloop en prognose

Chronische Q-koorts

Bij ongeveer 2% van de patiënten ontstaat chronische Q-koorts. Hierbij kunnen ontstekingen op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaan, bijvoorbeeld endocarditis (ontsteking aan de binnankant van het hart). De kans hierop is verhoogd bij mensen die al afwijkingen aan het hart hadden.

Complicaties

Een klein aantal patiënten krijgt complicaties. Complicaties zijn nadelige effecten van een ziekte. Zo kunnen mensen met Q-koorts bijvoorbeeld een ontsteking van het hartzakje (pericarditis) of een ontsteking van de hartspier (myocarditis) krijgen. Deze complicaties zijn zeldzaam en komen bij minder dan 1% van de patiënten voor.

Engelse vertaling

Q fever

Verder lezen

Op de website van het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu staat een uitgebreid artikel over Q-koorts.


Niet gevonden wat je zocht?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met een (chronische) Q-koorts. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

1 gedachte over “Q-koorts”

 1. Beste redactie,

  Omdat ik zelf Q-koortspatient ben, ga ik regelmatig op zoek naar informatie. Nu kom ik jullie website tegen en zie dat de informatie, essentiële, niet volledig is.
  Ik mis bijvoorbeeld de ‘ziekte’ QVS, het Q-koorts vermoeidheidssyndroom, wat de grootste groep besmette mensen heeft. De gevolgen van een besmetting kunnen zo ernstig zijn dat er verstrekkende gevolgen zijn.
  Voor wat de chronische Q-koorts betreft, er zit een wezenlijk verschil tussen de chronische variant en QVS, deze kan een heel dodelijke variant zijn en is moeilijk te traceren.

  Als patiënt ben ik aangesloten bij Stichting Q-support, die patiënten en hun naasten op allerlei gebieden informeert, adviseert en onderzoek naar Q-koorts stimuleert. Op deze website staat zeer veel informatie waar u wellicht ook wat aan heeft.

  Vertrouwende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,
  Met vriendelijke groet,
  Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven