Bijgewerkt op 9 september 2022
Wat is pyoderma gangrenosum?
Pyoderma gangrenosum is een zeldzame aandoening van de huid die ontstaat na beschadiging van de huid. Het is niet goed bekend waarom de aandoening ontstaat. Dit artikel gaat over symptomen, diagnose en behandeling van pyoderma gangrenosum.
Wat is de oorzaak?
De aandoening ontstaat als reactie op een beschadiging van de huid. Dat kan een lichte verwonding zijn, maar bijvoorbeeld ook een operatie. Waarom de aandoening vervolgens bij sommige mensen ontstaat is onduidelijk. Wel is duidelijk dat de kans om de aandoening te krijgen verhoogd is bij mensen met bepaalde risicofactoren. Risicofactoren voor het krijgen van deze aandoening zijn:
- ziekte van Crohn
- colitis ulcerosa
- schildklierziekten
- reumatoïde artritis
- vasculitis
- leukemie
- hepatitis (leverontsteking)
Welke symptomen geeft het?
De aandoening leidt tot uitgebreide zweren. De zweren zijn vaak pijnlijk en zitten vaak aan (de achterkant van) het onderbeen. Aan de rand van de zweer zit vaak een roodpaarse rand.
Naast de huidafwijkingen kunnen ook algemene klachten voorkomen, zoals koorts, malaise, spierpijn en pijnlijke gewrichten.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Omdat de aandoening zeldzaam is wordt deze vaak niet in eerste instantie gesteld. Vanwege de klachten wordt vaak in eerste instantie gedacht aan een wondinfectie. Behandeling met antibiotica helpt echter niet. Vaak wordt pas daarna de diagnose ‘pyoderma gangrenosum’ overwogen.
De arts kan besluiten een stukje weefsel – biopsie genaamd – uit de huidafwijking te nemen. Dit weefselbiopt kan vervolgens onder de microscoop onderzocht worden. Hierbij zijn ontstekingscellen te zien. Het gaat om zogenaamde neutrofiele granulocyten. Er worden geen bacteriën gevonden. Ook bij PCR-onderzoek van het weefselbiopt worden geen aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van bacteriën.
Wat is de behandeling?
Pyoderma gangrenosum wordt behandeld door pijn en ontsteking te onderdrukken. Het onderdrukken van de pijn kan met pijnstillers. Het onderdrukken van de ontsteking gebeurt meestal met corticosteroïden. Indien nodig kunnen andere afweeronderdrukkende middelen (immunosuppressiva) worden gebruikt. Verder dient de wond goed verzorgd te worden. Bij grotere wonden kan het nodig zijn de huid met plastische chirurgie te herstellen.
Hoe vaak komt ’t voor?
Pyoderma gangrenosum is een zeldzame aandoening. Jaarlijks wordt deze aandoening in Nederland bij zo’n 100-150 mensen vastgesteld.
Engelse vertaling
Duitse vertaling
Pyoderma gangraenosum
Verder lezen / Referenties
- D Geerards, T de Wit en GHCG Dolmans, ‘Pyoderma gangrenosum – Complicatie na operatieve behandeling voor carpaletunnelsyndroom‘, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 14 juni 2019; 163(24): pagina’s 9-14.
- FC van Erp, CGM Sassen ea, ‘Een wond aan het been die niet geneest: Actie vereist!‘, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 30 oktober 2020; 164(44): pagina’s 22-28.
Ik heb helaas Pyoderma gangrenosum aan mijn voet op mijn wreef, geen idee hoe ik het opgelopen, begon met jeukende blaasjes pre-corona, huisarts dacht aan een schimmel, dus anti schimmel crème erop, heb ze allemaal gehad niets hielp uiteraard, verwijzing dermatoloog, maar toen kwam covid, dus uitgestelde zorg, niets aan mijn voet gedaan al die tijd, tot begin december 2022 kwam er een klein pukkeltje, soort van muggenbult en ja je weet hoe de mens is, ff krabben, dat was dus het begin van het einde, wond is nu 6×7 cm behoorlijk dus, dit is mede doordat de wondchirugie niet wist wat het was en dus eerst necrose weefsel heeft weg gesneden waardoor de wond steeds groter werd, nu zijn ze er voor 98% zeker dat het Pyoderma gangrenosum is, en nu is het kwestie van prednison en wondbehandeling en pijnstillers, baal alleen dat het heftige pijnstilling moet zijn anders kom ik de dag niet door.
Mijn vader heeft het ook sinds augustus… Een groot drama wat niet hersteld. Zit nu aan de prednison en Amgevita gespoten. Het is stabiel.. maar genezen doet het niet .. hoe gaat het nu bij jou?