Bijgewerkt op 3 april 2023
Wat is pylorushypertrofie?
Pylorushypertrofie is de medische naam voor een aangeboren verdikking van de wand van de uitgang van de maag. Hierdoor ontstaat een vernauwing van de maaguitgang. Dit leidt tot ophoping van voedsel in de maag en braken bij pasgeboren baby’s.
De uitgang van de maag is de plek waar de maag overgaat in de twaalfvingerige darm. De medische term voor de maaguitgang is ‘pylorus’. In de wand van de maaguitgang bevinden zich spieren. De verdikking van de wand wordt veroorzaakt door verdikking van deze spieren. De medische term daarvoor is ‘hypertrofie’.
Hoe vaak komt het voor?
Pylorushypertrofie komt niet vaak voor. Jaarlijks wordt deze diagnose bij gemiddeld zo’n 260 kinderen in Nederland gesteld.
Bij wie komt het voor?
Pylorushypertrofie komt voor bij pasgeboren baby’s. De aandoening treft jongetjes ongeveer drie keer vaker dan meisjes.
Oorzaak pylorushypertrofie
Het is een aangeboren aandoening waarvan niet precies bekend is waarom het bij sommige baby’s wel optreedt en bij andere niet. Wel is bekend dat de aandoening in sommige families voorkomt. In die gevallen is er dus waarschijnlijk sprake van een erfelijke aanleg voor het krijgen van de aandoening.
Symptomen pylorushypertrofie
De volgende symptomen kunnen voorkomen:
- braken – 98% (vaak zeer heftig braken waarbij braaksel uit de mond spuit)
- kind is gespannen / nerveus – 52%
- onvoldoende aankomen in gewicht – 44%
- bewegingen zichtbaar in de bovenbuik: golfachtige beweging van de buik na eten en voor het overgeven – 31%
- mager – 30%
- kleine beetjes poepen – 30%
- afvallen – 27%
- weinig plassen – 24%
- bloed braken – 21%
- veel boeren laten – 12%
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Lichamelijk onderzoek
Boven in de buik kan de arts vaak een harde zwelling voelen.
Beeldvormend onderzoek
De diagnose wordt bevestigd met behulp van echografie. Hierbij is de verdikking van de uitgang van de maag goed zichtbaar.
Behandeling pylorushypertrofie
Er zijn twee behandelingen mogelijk: operatie en verwijding van de maaguitgang (dilatatie).
Operatie
Onder algehele narcose wordt een kleine snede in de buikwand gemaakt. Via deze snede wordt de maaguitgang opgezocht en wordt de verdikte spier van de maaguitgang gekliefd. De operatie wordt verricht door een kinderchirurg.
Verwijding van de maaguitgang (dilatatie)
De baby krijgt via de mond een slangetje ingebracht dat doorgeslokt moet worden. Aan het uiteinde van het slangetje zit een balonnetje dat door de arts kan worden opgeblazen. Hiermee kan de vernauwing voorzichtig worden opgerekt.
Beloop en prognose
Onbehandeld kan een pylorushypertrofie tot ondervoeding en uitdroging (dehydratie) leiden. Daarom is het van belang om – zodra de diagnose is gesteld – de baby te behandelen.