Pulmonale langerhanscelhistiocytose

Bijgewerkt op 13 juli 2020

Wat is pulmonale langerhanscelhistiocytose?

Pulmonale langerhanscelhistiocytose is een zeer zeldzame aandoening van de longen die leidt tot klachten als hoesten, kortademigheid en vermoeidheid. Het is een speciale vorm van langerhanscelhistiocytose. Kijk voor meer informatie hierover op de webpagina over langerhanscelhistiocytose.

De ziekte komt vooral voor bij mensen in de leeftijdsgroep van 30-40 jaar die roken. De diagnose wordt gesteld op grond van kenmerkende afwijkingen die zichtbaar zijn op een CT-scan van de longen. Daarop zijn ronde afwijkingen (noduli) zichtbaar die soms hol zijn van binnen. Soms is het nodig om cellen uit de noduli te verkrijgen om de diagnose te stellen. Dat kan met een zogenaamde bronchoalveolaire lavage (BAL), of eventueel met een longbiopsie. De cellen vertonen afwijkingen die kenmerkend zijn voor de aandoening.

Verder lezen / Referenties

  • M Arkenbout, M van Laren en T Aallali, ‘Een rokende, hoestende jonge man‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Diagnose in beeld’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 10 juli 2020; 164(28): pagina 31.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven