Pudendus neuralgie

Wat is pudendus neuralgie?

Pudendus neuralgie een is aandoening waarbij de schaamzenuw (nervus pudendus) bekneld of beschadigd is. Dit kan leiden tot verschillende klachten in het gebied rondom de geslachtsorganen, de liezen en de binnenkant van de bovenbenen.

Oorzaak pudendus neuralgie

Pudendus neuralgie ontstaat door aantasting, verwonding of beknelling (inklemming) van de schaamzenuw. De oorzaak hiervan is niet altijd duidelijk. Wel zijn er bepaalde risicofactoren, zoals het vaak buigen van het heupgewricht en langdurig zitten. Daarom komt de aandoening ook regelmatig voor bij mensen die veel fietsen of aan wielrennen doen. Daarnaast kan de aandoening worden veroorzaakt door gordelroos (herpes zoster) van de schaamzenuw, of na operaties in het gebied. Ook tijdens de zwangerschap komt de aandoening vaker voor.

Op de afbeelding hieronder is de ligging van de schaamzenuw (‘Pudendal n.’) in het bekken te zien.

pudendus neuralgie
anatomie van de schaamzenuw (bron: PelvicGuru.com)

Symptomen pudendus neuralgie

De aandoening kan tot verschillende klachten leiden, zoals:

 • pijn tussen anus en geslachtsorgaan
 • geen of minder gevoel rond de anus
 • pijn aan het zitbeen
 • gebied tussen anus en geslachtsorgaan overgevoelig voor aanraking
 • pijn aan de balzak
 • balzak overgevoelig voor aanraking
 • pijn aan de binnenkant van beide bovenbenen
 • binnenzijde bovenbenen overgevoelig voor aanraking
 • geen of minder gevoel aan de balzak
 • geen of minder gevoel in de penis
 • moeite met het krijgen van een erectie
 • plas niet op kunnen houden
 • pijn aan de binnenkant van het bovenbeen
 • pijn in de lies
 • brandend gevoel tussen geslachtsorgaan en anus
 • pijn in de liezen
 • brandend gevoel aan de balzak
 • brandend gevoel bij de schaamlippen
 • pijn aan de bovenbenen
 • drukkend of vol gevoel in de vagina
 • tintelend of prikkelend gevoel van onderen bij zitten
 • aandrang voelen om te poepen
 • gevoel dat er iets in de endeldarm zit
 • veranderd gevoel van klaarkomen
 • pijn aan het bovenbeen
 • geen of minder gevoel bij poepen
 • moeite met plassen
 • gevoel dat er iets in de plasbuis zit
 • ontlasting niet op kunnen houden
 • moeite met het krijgen van een erectie
 • pijn aan de clitoris
 • niet klaar kunnen komen

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op grond van de klachten kan de arts op het spoor komen van aantasting van de schaamzenuw. Vervolgens zal bij lichamelijk onderzoek worden beoordeeld of het gevoel (sensibiliteit) in het gebied rond de geslachtsorganen afwijkend is. Vaak zal er sprake zijn van overgevoeligheid van de huid voor aanraking of druk.

Met behulp van elektromyografisch onderzoek (EMG) kan worden gemeten of de schaamzenuw goed werkt. Bij pudendus neuralgie worden regelmatig afwijkingen gevonden bij dit onderzoek.

Uiteindelijk zal de diagnose bevestigd worden door een zenuwblokkade. Hierbij worden de zenuwen waaruit de schaamzenuw ontspringt verdoofd. Als de pijnklachten hiermee verdwijnen is aangetoond dat deze worden veroorzaakt door aantasting van de schaamzenuw.

Om de ernst van de klachten in kaart te brengen kan een pijnvragenlijst of pijndagboek worden gebruikt.

Behandeling pudendus neuralgie

Er zijn verschillende behandelingen die met wisselend succes worden toegepast, namelijk geneesmiddelen, fysiotherapie, zenuwblokkade, operatie en pschychologische begeleiding.

Geneesmiddelen

In eerste instantie kan de arts pijnstillers voorschrijven om de pijnklachten te verminderen. Pijnstillers zullen echter bij deze vorm van zenuwpijn niet altijd goed werkzaam zijn.

Daarnaast zijn er geneesmiddelen die vaker worden gebruikt bij de behandeling van chronische pijn, zoals amitriptyline, gabapentine, en pregabaline.

Zenuwblokkade

Een anesthesioloog die gespecialiseerd is in de behandeling van chronische pijn kan een zogenaamde zenuwblokkade uitvoeren. Hierbij wordt rondom de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor de klachten een verdovend middel gespoten. In dit geval gaat het dan om een zenuwblokkade van de schaamzenuw (nervus pudendus).

pudendus neuralgie - zenuwblokkade
zenuwblokkade

Operatie

Als duidelijk sprake is van beklemming van de schaamzenuw en andere behandelingen niet of onvoldoende helpen kan een operatie worden uitgevoerd. Een dergelijke ‘zenuwdecompressie-operatie’ wordt dan uitgevoerd door een chirurg die gespecialiseerd is in operaties in het bekken. Tijdens de operatie zal de inklemming van de zenuw worden opgeheven.

Psychologische begeleiding

Als andere behandelingen niet of onvoldoende helpen de pijn te bestrijden is het mogelijk om met psychologische behandeling beter te leren omgaan met de pijn.

Nieuwe behandelingen

 • PRF-behandeling van de zenuw: PRF staat voor ‘Pulsed Radio Frequency’. Met deze behandeling kunnen zenuwen in het lichaam door middel van radiogolven door de huid heen worden behandeld.
 • Sacraalstimulatie: dit is een vorm van ruggenmergstimulatie waarbij pijnprikkels worden onderdrukt door prikkeling van het onderste deel van het ruggenmerg, het zogenaamde ‘sacrale niveau’ van het ruggenmerg.

Engelse vertaling

pudendal neuralgia, entrapment neuropathy of the pudendal nerve, pudendal nerve entrapment, pudendal canal syndrome, pudendal nerve pressure neuropathy, pudendal nerve injury, pudendal neuritis

ICD10-code

G58.8

Synoniemen

ingeklemde n. pudendus, ingeklemde nervus pudendus, beknelling van de N. pudendus, beknelling van de schaamzenuw, pudendus neuralgie, pudendusneuralgie, pudendus neuropathie, schaamzenuw, inklemming schaamzenuw, inklemming pudendus zenuw, pudendus zenuw, beklemde pudenduszenuw, neuropathie van de nervus pudendus, zenuwpijn schaamzenuw

 

28 gedachten over “Pudendus neuralgie”

 1. Geacht Simpto

  Hierbij vraag ik u mij te bellen omtrent een belangrijke vraag die bij deze klacht naar voren komt.
  Daar ik visueel beperkt ben kan ik niet lang op de pc mailen. Mijn ogen kunnen dat niet aan.

  Vriendelijke rien

  Beantwoorden
 2. Hoi,

  Ik doe al jaren zittend werk op een slechte bureaustoel en vewl gefiets naar mijn werk op een slechte zader, en ik heb geen gevoel meer in mijn testikels en penis. Kan pudendus neuralgie de oorzaak zijn, en kan dit worden verholpen?

  Het probleem doet zich al meer dan een jaar voor, maar had daar nooit iets achter gezocht.

  Beantwoorden
 3. Wie is er geopeerd aan nervus pudendus? In welk land? Mijn pijnarts zegt alleen in Frankrijk. Bij wie heeft het geholpen? Trek de pijn niet meer

  Beantwoorden
  • Hallo,
   Ik ben verbaasd te lezen dat dit in ASZ te Aalst kan. Door mijn gynaecoloog werd ik doorgestuurd naar Dr. Bollens een wereldwijd gekende specialist. Doet zijn operaties in Doornik. Ondertussen ben ik ook aan de linkerkant geopereerd en in revalidatie van mijn 2° operatie.
   Mvg
   Eve

   Beantwoorden
 4. beste,

  Wie heeft zich gewaagd aan een operatie aande pudendus en is er beter van geworden? Waar geopereerd? Wie heeft een neurostimulator voor de pudendus?

  Beantwoorden
 5. Wie heeft er een operatie gehad aan de nervus pudendus en in welk ziekenhuis eventueel.
  Heb nu verder alle behandelingen gehad niks is effectief genoeg geweest ben benieuwd of operatie wel kan helpen

  Beantwoorden
 6. na operatie voor last van nierstenen last van enorme pijn van pudendal zenuw werd beschadigt tijdens operatie! wordt nu behandeld in umc maastricht d.mv. prf behandeling, maar nog geen verbeterring ,misschien later wel?

  Beantwoorden
 7. Beste Alois, Ik loop al jaren met deze klachten en kom geen steek verder na vele behandelingen en in het alternatieve circuit. Zou u mij misschien willen informeren via mijn email over hoe en wat van uw behandeling? Ik ben ondertussen ten einde raad!!

  Beantwoorden
 8. Ben 30 mei jl geopereerd in A S Z Aalst drie professoren Bollenstreek en Rappe: release van denervus pudendus rechts en linkse in de lies. Eerste dagen, gevoelloos. Geen kontrole over sluitspieren en hoegenaamd geen pijn. Er werd gezegd dat vanaf een tiental dagen tot drie weken nadien de pijn wel even hevig konden terug opduiken. En dat is het geval,in veeeeelvoud. De pijnen zijn hevig over gans het bekken. Geen kontrole want de gevoeligheid komt heel traag terug op gang. Slapen met een pameer ( is nog het minst erge). Ga naar een uitzonderlijk goede osteopathie die,in tegenstelling tot een klassieke huisarts wel op de hoogte is van het “kanaal van Alcock” en hier ook intens op werkt. De pijnen, zei hij vanmorgen nog kan je vergelijken met een voodoo-pop die overal doorprikt wordt met naalden. De zenuwen worden immers langzaam wakker. Is allemaal normaal; echter werd daar vooraf niet echt in detail op ingegaan. Als nu alles goedkoop (ik sukkels al40 jaar met deze pijnen) dan is deze ingreep een sukses. De chirurgen beweren een suksesscore te halen van 70 à 80 %. Ik hoop echt bij deze laatsten zijn, want de ingreep, maar vooral de herstelperiode is toch wel een beetje een lijdensweg. Alles komt echter goed, zo is mijn motto. Dus ook hier, zeker?

  Beantwoorden
  • Beste Alois

   Mag ik contact met jou opnemen want ik ben met veel pijn en laatste beetje hoop op zoek naar een arts die in elk geval de juiste diagnose kan stellen. Met veel dank alvast, Johan

   Beantwoorden
   • Beste Aloïs, ik wil graag in contakt komen met u maar als ik naar uw nummer bel doet hij het niet. Bent u geopereerd in nederland aan de nerves pudendus of was het een ander soort operatie? Groetjes Sandra

    Beantwoorden
  • Beste Alois,
   hoe gaat het ondertussen sedert dat u geopereerd werd in Aalst aan de pudendus? Ikzelf ben in behandeling in UZ Gent. Opereren raden ze mij daar af.
   Neurostimulator heb ik nog niet aangedurfd, ben er nog niet klaar voor…

   Beantwoorden
  • Hallo,
   Ik ben verbaasd te lezen dat dit in ASZ te Aalst kan. Door mijn gynaecoloog werd ik doorgestuurd naar Dr. Bollens een wereldwijd gekende specialist. Doet zijn operaties in Doornik. Ondertussen ben ik ook aan de linkerkant geopereerd en in revalidatie van mijn 2° operatie.
   Mvg
   Eve

   Beantwoorden
 9. Na 6 maanden zoeken naar pijn oorzaak na rugopperatie ,denk ik dat de diagnose gevonden is,nl.nervus.Hopelijk kan ik nu hulp krijgen om van de pijn af te geraken.

  Beantwoorden
  • Ik had ook een rugoperatie, daarna klachten maag- en darmen.Obstipatie, rugpijn, buikpijn, men kan niets vinden, hele medische molen al doorgeweest.
   Door scrotale klachten is pudendus in beeld gekomen.
   Heb je al een emg laten maken? En is het toebn vastgesteld als pudendus?

   Beantwoorden

Plaats een reactie