Pterygium

Bijgewerkt op 1 november 2022

Wat is een pterygium?

Pterygium is een goedaardige aandoening van het bindvlies van het oog. De aandoening komt niet zo vaak voor. Pterygium komt vooral voor bij mensen die veel buitenwerken, zoals boeren en vissers.

Welke symptomen geeft het?

Het pterygium geeft over het algemeen geen klachten, behalve dat het cosmetisch ontsierend kan zijn. Het pterygium is zichtbaar als een gelige, driehoekige verdikking van het oogwit (= sclera), meestal aan de neuszijde van het oog. Als het pterygium ontstoken raakt wordt het oog rood en geïrriteerd.

Wat is de oorzaak?

De kans op het krijgen van een pterygium is groter bij langdurige blootstelling aan zonlicht. dus met name bij verblijf in warme landen en bij werkzaamheden buitenshuis. Ook langdurige blootstelling aan een stoffige omgeving zou eerder kunnen leiden tot een pterygium.

Wat is het beloop?

Het pterygium is een onschuldige aandoening. Soms kan een ontsteking ontstaan in het pterygium. Hierbij ontstaat roodheid en irritatie van het oog. Ook kan het pterygium ingroeien in het hoornvlies en in ernstige gevallen het gezichtsveld belemmeren.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts zal bij het bekijken van het oog direct de diagnose kunnen stellen.

Wat is de behandeling?

Behandeling is alleen nodig als de aandoening cosmetisch ontsierend gevonden wordt of wanneer er klachten zijn. In dat geval kan het pterygium middels een kleine operatie worden verwijderd. Eventueel bevochtigen met kunsttranen.

Wanneer moet ik de arts raadplegen?

Het is verstandig om de huisarts te raadplegen als de aandoening uitbreidt of als het pterygium het hoornvlies ingroeit.

Synoniemen

vleugelvlies

Engelse vertaling

pterygium

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven