Ziekte van Andrews-Barber

Bijgewerkt op 16 september 2023

Wat is de ziekte van Andrews-Barber?

De ziekte van Andrews-Barber is een zeldzame huidziekte die leidt tot het ontstaan van puisten op de handpalmen en voetzolen. De medische naam voor deze aandoening is pustulosis palmoplantaris.

De ziekte is genoemd naar de amerikaanse dermatoloog Dr George Clinton Andrews (1891-1934) en de engelse dermatoloog Dr Harold Wordsworth Barber (1886-1955). Zij beschreven de aandoening als eersten.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

De ziekte van Andrews-Barber is een zeldzame aandoening. Hoe vaak het precies voorkomt is bij ons niet bekend. Wij schatten dat de aandoening jaarlijks in Nederland bij zo’n 150 mensen wordt vastgesteld. Het merendeel daarvan is van het vrouwelijk geslacht. De aandoening wordt meestal vastgesteld bij mensen in de leeftijdsgroep van 30-60 jaar.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van de aandoening is niet precies bekend. Wel is bekend dat mensen die roken een verhoogd risico hebben om de aandoening te krijgen. Roken is dus een risicofactor voor het ontstaan van de aandoening.

Welke symptomen geeft het?

De aandoening leidt tot puisten op de voetzolen en handpalmen. Soms gaat de aandoening gepaard met psoriasis.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan meestal worden gesteld op grond van de kenmerkende klachten. Soms zal het nodig zijn om een stukje huid uit een huidafwijking te nemen. Dit wordt een huidbiopsie genoemd. Dit stukje huid, het huidbiopt, wordt vervolgens door een patholoog-anatoom onder de microscoop bekeken. Hierbij zijn kenmerkende afwijkingen zichtbaar.

Wat is de behandeling?

De aandoening wordt behandeld met corticosteroïden, meestal in de vorm van een zalf of crème. Soms zal de arts besluiten andere geneesmiddelen voor te schrijven, zoals bijvoorbeeld antibiotica, dapson, clofazimine, neotigason en ciclosporine. Bij ernstiger vormen van de aandoening wordt ook wel lichttherapie toegepast. Verder wordt aan rokers geadviseerd om te stoppen met roken.

Synoniemen

pustulosis palmoplantaris, pustulosis palmo-plantaris, psoriasis pustulosa palmoplantaris

Engelse vertaling

Andrews-Barber disease, palmoplantar pustulosis, pustulosis palmaris et plantaris

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met een de ziekte van Andrews-Barber. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

4 gedachten over “Ziekte van Andrews-Barber”

  1. Als gevolg van beta-blokkers en ace-remmers naast psoriasis om Andrews-Barber ontwikkeld, man 61 jaar niet-roker. Naast voetzool ook tenen die pustels vertonen. Zeer pijnlijk en enige behandeling met dermovate creme en Neotigason en later Toctino met helaas beperkt resultaat.
    Zoek naar een goede pijnstiller.

    1. Beste W Berdern ,
      Ik had lichte aanvallen bij psoriasis. Bij mij verdween het met Diprosalic zalf en ik gebruikte dimethylfumaaraat. Ik rookte wel. Als ik stopte met roken verdwenen de olekjen op voetzolen ook.
      Sterkte!

    2. Ik ben een vrouw van 54 jaar en heb vanaf 2002 deze ziekte. Het is begonnen tijdens een zeer stressvolle periode en heeft zich langzaam maar zeker uitgebreid. Ik ben nu ruim twee jaar gestopt met roken en hoewel het nog niet geheel verdwenen is, is het nu een heel stuk beter dan eerst, wel zichtbaar maar de jeuk is voorbij.

  2. Glenn Maertens

    Heb de ziekte van Andrews-Barber. Ben een man en heb nooit gerookt!!
    Heb gelezen dat je qua voeding moet letten op suikers, koolhydraten en meer groenten en fruit eten.
    Zijn er nog meer tips?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven