Psoriasis

Bijgewerkt op 16 september 2023

Wat is psoriasis?

Psoriasis – ook wel ‘zilverschub’ genoemd – is een vaak voorkomende huidziekte waarbij rode, schilferende plekken voorkomen. De plekken ontstaan vooral op de ellebogen en de knieën.

Dit artikel gaat over oorzaak, symptomen, diagnose en behandeling van psoriasis. Onderaan deze webpagina kun je reageren op het artikel, aanvullingen geven, vragen stellen etc. Andere lezers kunnen daar dan weer op reageren.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Psoriasis komt voor bij ongeveer twee procent van de bevolking ontstaat vaak al op jonge leeftijd, meestal op een leeftijd tussen de 15-35 jaar.

Welke symptomen geeft het?

  • Rode, schilferende plekken
    • vooral op ellebogen, knieën, maar soms juist in de elleboogsplooien en knieholtes; in dat laatste geval wordt wel gesproken van ‘psoriasis inversa’
    • ook op de behaarde hoofdhuid, vooral achter de oren en op de haargrens
    • op de stuit en onderrug
    • de plekken kunnen echter over het gehele lichaam voorkomen
    • soms jeuk
    • zelden pijn
  • Afwijkingen aan de nagels
    • putjes in de nagel
    • verdikking van de nagel
    • geelbruine verkleuring
  • Soms ontstoken gewrichten – in dat geval wordt gesproken van ‘artritis psoriatica
psoriasis op de strekzijde van de arm
psoriasis op de strekzijde van de arm (bron: MediaJet)

Verschillende soorten psoriasis

De medische term voor ‘gewone’ psoriasis is ‘psoriasis vulgaris’.

Afgaand op de klachten kunnen verschillende vormen van psoriasis worden onderscheiden:

Is psoriasis besmettelijk?

Psoriasis is niet besmettelijk.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van psoriasis is niet precies bekend. Wel is duidelijk dat het normale afstotingsproces van de huid, waarbij huidcellen als schilfers worden afgestoten, versneld optreedt. Mogelijk heeft dit te maken met het ontbreken van bepaalde enzymen in de huid.

Er zijn tegenwoordig ook aanwijzingen dat psoriasis berust op een afwijking van het afweersysteem.

De ziekte is voor een deel erfelijk. Een kind waarvan de vader of moeder psoriasis heeft heeft een kans van ongeveer tien procent om zelf de ziekte te krijgen. Als beide ouders psoriasis hebben dan is deze kans zelfs zo’n vijftig procent.

Veel mensen met psoriasis geven aan dat verbetering optreedt bij warm en vochtig of zonnig weer en dat koud weer een slecht effect heeft. Infecties, met name een feelinfectie met streptokokken, kan aanleiding zijn tot het ontstaan van psoriasis of kan de klachten doen toenemen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vaak zijn de huidafwijkingen zo kenmerkend dat de arts op het eerste gezicht de diagnose kan stellen. Bij schrapen van de aangetaste huid ontstaat er een zilverwitte schilfering. Dit is kenmerkend voor psoriasis. Soms is het nodig om onder plaatselijke verdoving een klein stukje huid (= biopt) weg te nemen voor onderzoek onder de microscoop.

Köbner fenomeen: beschadiging van gedeelten van de huid zonder huidafwijkingen leidt tot het ontstaan van huidafwijkingen.

Wat is de behandeling?

Psoriasis wordt behandeld met geneesmiddelen. Moderne middelen voor de behandeling van psoriasis zijn onder andere adalimumab, ustekinumab, secukinumab en bimekizumab (merknaam: Bimzelx).

Wat is het beloop?

Kenmerkend is dat periodes van verslechtering afgewisseld worden met periodes van verbetering. Periodes van verslechtering treden vaak op tijdens of in aansluiting op bijvoorbeeld een griep of andere ziekte, bij gebruik van bepaalde geneesmiddelen, of onder invloed van stress.

Bij een deel van de mensen met psoriasis ontstaan gewrichtsklachten. Dit wordt ‘psoriasis arthropathica’. Sommige gewrichten zijn dan ontstoken, waardoor ze rood, gezwollen en pijnlijk zijn.

Ongeveer 10 procent van de mensen met psoriasis heeft ook gewrichtsontsteking. Dit wordt artritis psoriatica genoemd. Meestal milde vorm van gewrichtsontsteking waarbij vooral de handen en voeten zijn aangetast.

Synoniemen

Een andere naam voor psoriasis is ‘zilverschub’.

Engelse vertaling

psoriasis

Duitse vertaling

Schuppenflechte

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met psoriasis. Kijk eens op de webpagina over slokdarmkramp (oesofagusspasme) om te zien hoe een online discussie zich kan ontwikkelen.

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

1 gedachte over “Psoriasis”

  1. g.van dijk

    vraag ik heb mogelijk psoriasis en wel aan mijn voet! binnen zijde het is een grote plek geworden en ziet er rood uit heb zalf gekregen en het lijkt beter te gaan maar nog wel rood een week en ook wat langer terug kreeg ik ook last van een krakende nek pijn rechter knie en linker heup maar dat is op eens weg alleen mijn nek nog een beetje! is het aannemelijk dat het psoriasis is? kan dat in mijn geval van stres komen daar ik sinds mijn buren een warmtepomp op hun dak hebben geplaatst we veel overlast ervaren gebrom enz. en veel ruzie en onbegrip hebben ook van de gemeente! ik ben 71 jaar en voel me verder wel goed maar slaap kort of onregelmatig ivm geluidoverlast graag uw oordeel hier over vriendelijke groet G VAN DIJK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven