Psoas hematoom

Wat is een psoas hematoom?

Een psoas hematoom is een bloeding in de psoasspier. Dat is de spier die ervoor zorgt dat we ons heupgewricht kunnen buigen. De psoasspier ontspringt bij de wervelkolom en loopt via de lies naar de binnenkant van het bovenbeen. Een bloeding in de psoasspier ontstaat meestal ten gevolge van een ongeval of door gebruik van antistollingsmiddelen. Dit artikel gaat over oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van het psoas hematoom.

Wat is de oorzaak?

Een psoas hematoom wordt meestal veroorzaakt door een ongeval of door gebruik van antistollingsmiddelen (anticoagulantia).

Welke klachten geeft het?

Een psoas hematoom kan pijn in de lies veroorzaken. Ook kan sprake zijn van pijn in de zij of pijn onder in de buik. De pijn kan uitstralen naar het bovenbeen. De pijn neemt toe bij strekken van het heupgewricht (knie naar achteren bewegen). Ook bij heffen van de knie tegen weerstand kan de pijn toenemen.

Het hematoom kan ter hoogte van de lies tegen de bovenbeenzenuw (nervus femoralis) drukken. Dat kan tot afname van de kracht in het bovenbeen leiden. Ook kan het gevoel aan de binnenkant van het been hierdoor aangetast zijn.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op grond van de klachten kan de arts vermoeden dat er iets aan de hand is met de psoasspier. Dat kan worden bevestigd tijdens lichamelijk onderzoek. De arts kan daarbij de zogenaamde psoastest uitvoeren. Daarbij wordt de heup van de patiënt door de arts gestrekt. Hierdoor ontstaat rek op de psoasspier. Als hierbij de pijn verergert wordt gesproken van een positieve psoastest.

Bloedonderzoek kan helpen onderscheid te maken tussen een psoasbloeding en een psoasabces. Bij een forse bloeding kan het hemoglobine gehalte verlaagd zijn. Bij een psoasabces zijn de ontstekingswaarden in het bloed meestal verhoogd.

De diagnose kan worden bevestigd met behulp van beeldvormend onderzoek. Op een CT-scan is de contour van de psoasspier vergroot ten opzicht van de andere kant.

een psoas hematoom geeft een toename van de omvang van de psoasspier op CT-scan
een psoas hematoom geeft een toename van de omvang van de psoasspier op CT-scan – bron: Dr Bruno Di Muzio, Radiopaedia.org

Met een MRI-scan is vaak beter onderscheid te maken tussen een psoasbloeding en een psoasabces dan op een CT-scan. Om dit onderscheid te kunnen maken kan het nodig zijn in de psoasspier te prikken. Het vocht dat daarbij wordt opgezogen laat zien of er sprake is van een bloeding of een abces.

Andere talen

Engelse vertaling

psoas hematoma, iliopsoas hematoma, iliopsoas muscle haematoma

Duitse vertaling

Psoas-Hämatom

Verder lezen / Referenties

 • P Keurlings, C Schaars, R Roebroek en M van Weerelt, ‘Een niet te strekken rechterbeen’, gepubliceerd in de rubriek ‘Gezien’ van het Medisch Contact van 13 juni 2019; 24: pagina 27.

Synoniemen

Andere namen voor een psoas hematoom zijn:

 • psoasbloeding
 • bloeding psoasspier
 • bloeding in psoasspier
 • psoasspier hematoom
 • psoasspier bloeding
 • psoashematoom
 • iliopsoas hematoom
 • hematoom in psoasspier
 • hematoom psoasspier
 • bloeding in de psoasspier
 • hematoom in de M. iliopsoas

Plaats een reactie