Pseudoporfyrie

Bijgewerkt op 17 januari 2022

Wat is pseudoporfyrie?

Pseudoporfyrie is een aandoening van de huid die leidt tot vorming van blaren en korsten op plaatsen die aan zonlicht zijn blootgesteld. De symptomen lijken op die van een vorm van porfyrie die vooral de huid aantast (porphyria cutanea tarda), maar het gaat hier om een reactie op gebruik van bepaalde medicijnen.

Wat is de oorzaak?

Pseudoporfyrie wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat geneesmiddelen in het bloed in de haarvaten (capillairen) van de huid onder invloed van zonlicht een chemische verandering ondergaan. Hierdoor ontstaan stofjes die schade aanbrengen aan de haarvaten. De schade aan de haarvaten leidt tot veranderingen in de huid zelf.

Welke symptomen geeft het?

Pseudoporfyrie leidt tot verdunning van huid die aan zonlicht blootstaat, zoals handrug en gezicht. Daar ontstaan blaren die snel opengaan en genezen met een korstje en later een litteken.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, het gebruik van geneesmiddelen die de aandoening kunnen veroorzaken en door vormen van porfyrie uit te sluiten. Dit laatste gebeurt door bepaalde stoffen die bij porfyrieën worden uitgescheiden in de urine te bepalen. Deze waarden zijn bij pseudoporfyrie niet afwijkend.

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat uit het staken van het geneesmiddel dat de symptomen veroorzaakt. Dit dient altijd in overleg met de behandelend arts te gebeuren. Deze kan beoordelen of staken kan leiden tot problemen en, zo ja, een alternatief geneesmiddel voorschrijven.

Engelse vertaling

pseudoporphyria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven