Pseudomelanosis coli

Bijgewerkt op 13 april 2022

Wat is pseudomelanosis coli?

Pseudomelanosis coli is een donkere verkleuring van het slijmvlies van de dikke darm die wordt veroorzaakt door langdurig gebruik van laxeermiddelen. Vaak gaat het om laxeermiddelen die senna bevatten. Pseudomelanosis geeft verder geen klachten. Het wordt vastgesteld tijdens een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie).

De aandoening wordt meestal PSEUDOmelanosis genoemd (in plaats van melanosis) omdat de verkleuring niet wordt veroorzaakt door melanine, maar door lipofuscine. Dit is duidelijk zichtbaar als een stukje slijmvlies uit de dikke darm onder de microscoop wordt bekeken. Hierop is de ophoping van lipofuscine in macrofagen zichtbaar.

pseudomelanosis coli
slijmvlies van de dikke darm onder de microscoop (copyright © 2011 Michael Bonert)

Behandeling en prognose

Stoppen met het gebruik van laxeermiddelen kan leiden tot een afname van de verkleuring. Pseudomelanosis coli is echter een goedaardige aandoening waarvoor geen behandeling nodig is. Wel kan het nodig zijn om het langdurig gebruik van laxeermiddelen om andere redenen – bijvoorbeeld buikklachten – te stoppen.

Engelse vertaling

melanosis coli

Synoniemen

Andere namen voor pseudomelanosis coli zijn pseudomelanose van de dikke darm en melanosis coli.

Verder lezen / Referenties

  • L Oldenburg & L Kager, ‘Een bruin verkleurd colon‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Gezien’ van het Medisch Contact van 8 april 2022; 14: pagina’s 18-19.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven