Asymptomatische prostatitis

Bijgewerkt op 20 maart 2023

Wat is asymptomatische prostatitis?

Asymptomatische prostatitis is een pijnloze ontsteking van de prostaat. De prostaat is een klier die alleen voorkomt bij mannen. De prostaat ligt net onder de urineblaas en omgeeft de bovenkant van de plasbuis. Samen met de zaadblaasjes vormt de prostaat het vocht dat vrijkomt bij een zaadlozing.

Bij asymptomatische prostatitis worden vaak geen aanwijzingen gevonden voor een bacteriele infectie. Het komt vooral voor bij mannen met goedaardige prostaatvergroting (benigne prostaathyperplasie). Bij onderzoek van zaadvloeistof (semen) of weefselonderzoek van de prostaat worden wel aanwijzingen voor een ontsteking gevonden. Bij bloedonderzoek kan het prostaat-specifiek antigeen (PSA) gehalte verhoogd zijn.

Welke symptomen geeft het?

Zoals de naam aangeeft hebben mannen met asymptomatische prostatitis geen klachten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Omdat de aandoening geen klachten geeft heb je zelf geen idee dat je deze aandoening hebt. Artsen kunnen echter bepaalde onderzoeken aanvragen waarmee vastgesteld kan worden of er sprake is van asymptomatische prostatitis.

Verder kan het gehalte aan prostaat-specifiek antigeen (PSA) in het bloed verhoogd zijn. Een dergelijke verhoging kan echter ook duiden op andere aandoeningen van de prostaat, waaronder prostaatkanker, goedaardige prostaatvergroting en acute bacteriele prostatitis. In de zaadvloeistof (semen) kan het aantal witte bloedcellen verhoogd zijn.

De beste manier om de diagnose te stellen en andere aandoeningen van de prostaat uit te sluiten is weefselonderzoek. Hierbij wordt een stukje weefsel uit de prostaat geprikt. Dit stukje weefsel, het prostaatbiopt, wordt vervolgens door een patholoog onder de microscoop onderzocht. Omdat een dergelijke prostaatbiopsie complicaties kan geven zal het echter niet vaak worden gedaan als onderzoek om asymptomatische prostatitis aan te tonen.

Wat is de behandeling?

Behandeling van asymptomatische prostatitis is over het algemeen niet nodig. Vaak worden algemene adviezen gegeven om de prostaat gezond te houden. Dat betekent een gezonde levensstijl, en het vermijden van onbeschermde seks.

Sommige artsen schrijven ontstekingsremmende medicijnen of antibiotica voor. Zij doen dat met het idee een eventueel aanwezige ontsteking – al dan niet veroorzaakt door infectie – te onderdrukken. Chronische ontsteking van de prostaat vergroot namelijk de kans op het krijgen van prostaatkanker.

Synoniemen

asymptomatische inflammatoire prostatitis, subklinische prostatitis, type IV prostatitis

Engelse vertaling

asymptomatic inflammatory prostatitis, subclinical prostatitis, asymptomatic prostatitis, histological prostatitis, type IV prostatitis, subclinical infection in the prostate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven