Prinzmetal angina

Bijgewerkt op 30 november 2021

Wat is Prinzmetal angina?

Prinzmetal angina – of ‘vasospastische angina pectoris‘ – is een aandoening waarbij de kransslagaders samenknijpen. Dit leidt tot pijn in de borstkas.

Oorzaak Prinzmetal angina

De oorzaak van de klachten is het samenknijpen (spasmen) van de kransslagaders. De oorzaak hiervan is niet altijd duidelijk. Er zijn echter een aantal omstandigheden waaronder de kans op het optreden van de spasmen vergroot is. Hieronder een overzicht van deze risicofactoren.

Symptomen Prinzmetal angina

De belangrijkste klacht is pijn in de borstkas (‘pijn op de borst’). Dit kan zich ook uiten als een drukkend gevoel op de borstkas. Dit gevoel kan zowel in rust als bij inspanning optreden. Meestal komt deze klacht in aanvallen die enkele seconden tot enkele minuten duren.

De pijn op de borst wordt veroorzaakt door zuurstoftekort in de hartspier. Dit wordt veroorzaakt door de vernauwing van de kransslagader(s).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal zijn afwijkingen te zien op het hartfilmpje (ECG), waaronder negatieve T-toppen en ST-elevaties. Ook kunnen bepaalde bloedwaarden afwijkend zijn. Zo kan het troponine gehalte in het bloed verhoogd zijn.

De diagnose wordt bevestigd met behulp van beeldvormend onderzoek. Het onderzoek dat hiervoor wordt gedaan heet ‘coronairangiografie’. Dat is een onderzoek waarbij contrastvloeistof in de kransslagaders wordt gespoten om de kransslagaders duidelijk op een röntgenfoto te kunnen zien. Tevens wordt een stofje ingespoten (acetylcholine of ergotametrine) om een verkramping uit te lokken. Op de röntgenfoto – het coronairangiogram – is duidelijk een vernauwing van één of meer kransslagaders te zien.

Behandeling Prinzmetal angina

Mensen met Prinzmetal angina krijgen meestal geneesmiddelen voorgeschreven. Voor een snelle verlichting van de klachten kan isosorbidedinitraat worden gebruikt. Om toekomstige aanvallen te voorkomen worden vaak geneesmiddelen van de groep calciumantagonisten voorgeschreven, zoals diltiazem en nicardipine.

Engelse term

Prinzmetal’s angina, coronary vessel spasm, variant angina

ICD-10 code

I20.1

Synoniemen

kramp in de kransslagaders, kramp in de kransslagader, vasospastische angina, vasospastische angina pectoris, Prinzmetal angina pectoris, variant angina, variant angina pectoris, angina inversa, spasme van de coronairvaten, spasmen van de coronairvaten, spasmen van de kransslagaders, spasme van de kransslagader

Verder lezen en referenties

  • L van de Bruaene ea, ‘Veel mogelijke oorzaken voor vasospastische angina pectoris’, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 2015; 21 november; 159(47): pp. 2034-2039
Scroll naar boven