Primaire amoeben meningoencefalitis

Bijgewerkt op 5 april 2021

Wat is primaire amoeben meningoencefalitis?

Primaire amoeben meningoencefalitis – vaak afgekort tot ‘PAM’ – is een infectie van de hersenen met het ééncellige diertje Naegleria fowleri. Het is een zeer zeldzame, maar ernstige aandoening die kan leiden tot overlijden.

Hoe vaak komt ’t voor?

PAM is een zeer zeldzame aandoening. In Nederland komt de aandoening vrijwel niet voor. In de Verenigde Staten komt de aandoening eens in de paar jaar voor.

Wat is de oorzaak?

PAM wordt veroorzaakt door een infectie met het ééncellige diertje (amoebe) Naegleria fowleri. Deze amoebe voelt zich thuis in warm water. De infectie wordt meestal opgelopen bij het zwemmen of relaxen in stilstaand zoet water met een temperatuur van 25-40 graden Celsius, zoals bijvoorbeeld warmwaterbronnen, sloten, vijvers en meertjes. Mensen krijgen de amoebe binnen doordat besmet water in de neus komt. Via de neus dringt de amoebe door tot de hersenen.

Welke symptomen geeft ’t?

PAM kan de volgende symptomen veroorzaken:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, de uitslagen van bloedonderzoek en van onderzoek van het hersenvocht.

Wat is de behandeling?

Primaire amoeben meningoencefalitis wordt behandeld met geneesmiddelen en maatregelen om de verhoogde hersendruk te verlagen. Geneesmiddelen die worden voorgeschreven zijn antibiotica en antimycotica, zoals amfotericine B, azithromycine, rifampicine en fluconazol.

Synoniemen

infectie van de hersenen met Naegleria fowleri, infectie met Naegleria fowleri

Engelse vertaling

naegleriasis, primary amoebic meningoencephalitis, PAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven