Priapisme

Wat is priapisme?

Priapisme is een continue, pijnlijke erectie, zonder dat er sprake is van seksuele opwinding. Door de druk in de zwellichamen kan schade aan de penis optreden waardoor de aandoening zeer pijnlijk kan zijn en snelle behandeling noodzakelijk is.

De aandoening is genoemd naar Priapus. Priapus was de Griekse god van de (mannelijke) vruchtbaarheid en wordt altijd afgebeeld met een enorme penis, meestal in erectie.

Wat is de oorzaak?

Priapisme kan worden veroorzaakt door verstoring van de bloedafvoer uit de penis, bijvoorbeeld door trombose. Verder kan het worden veroorzaakt door gebruik van bepaalde geneesmiddelen, of door injecties in de penis.

Geneesmiddelen die priapisme kunnen geven zijn onder andere de erectiebevorderende middelen sildenafil, tadalafil en vardenafil.

Wat is het beloop?

Bij erecties die langer dan enkele uren duren treden beschadigingen van de zwellichamen op. Dit kan uiteindelijk tot blijvende impotentie leiden. Daarom wordt priapisme beschouwd als een medisch spoedgeval.

Wat is de behandeling?

Priapisme wordt behandeld door een uroloog. De behandeling is erop gericht om bloed aan de zwellichamen van de penis te onttrekken. In eerste instantie kan lichamelijke beweging helpen om de bloedafvoer uit de penis te bevorderen. Als dat niet of onvoldoende helpt kan de arts besluiten een injectie met een zogenaamde alfa-adrenerg middel in de penis te spuiten. Een andere mogelijkheid is het spoelen van de zwellichamen met een verdunde adrenaline-oplossing. Als ook dit niet helpt kan de uroloog besluiten te opereren. Hierbij wordt getracht de afvoer van bloed uit de penis te herstellen.

Engelse vertaling

priapism

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven