Posturaal orthostatisch tachycardie syndroom

Bijgewerkt op 22 april 2024

Wat is posturaal orthostatisch tachycardie syndroom (POTS)?

Posturaal orthostatisch tachycardie syndroom – afgekort ‘POTS’ – is een aandoening waarbij allerlei klachten ontstaan na opstaan. POTS komt vooral voor bij jonge vrouwen.

Hoe vaak komt het voor?

POTS is een regelmatig voorkomende aandoening. Hoe vaak het precies voorkomt is bij ons niet bekend. De aandoening komt vooral voor bij jonge vrouwen.

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten kunnen optreden na opstaan:

De klachten die bij POTS optreden lijken erg op de klachten van een paniekaanval. Daarom wordt de aandoening in eerste instantie soms verkeerd gediagnosticeerd als paniekaanval.

Wat is de oorzaak?

Deze aandoening wordt veroorzaakt door een afwijking van het autonome zenuwstelsel. Mogelijk is de onderliggende oorzaak daarvan een gebrek aan bepaalde hormonen die de bloeddruk controleren, de zogenaamde catecholaminen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij opstaan neemt de hartslag sterk toe. De bloeddruk daalt, in tegenstelling tot bij orthostatische hypotensie, niet of nauwelijks. Mensen met het posturaal orthostatisch tachycardie syndroom hebben vaak een verhoogd noradrenaline gehalte in het bloed.

Synoniemen

POTS, posturaal tachycardie syndroom

Engelse vertaling

postural orthostatic tachycardia syndrome, postural tachycardia syndrome, neuropathic postural tachycardia syndrome, idiopathic orthostatic intolerance

ICD11-code

8D89.2

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven