Bijgewerkt op 25 november 2017
Wat is Postorgasmic Ilness Syndrome (POIS)?
Postorgasmic illness syndrome – vaak afgekort tot ‘POIS’ – is een zeldzame aandoening waarbij mannen ziek worden na een zaadlozing. Dat kan een zaadlozing tijdens geslachtsgemeenschap of tijdens masturberen zijn. De klachten houden meestal enkele dagen tot een week aan.
De aandoening ontstaat meestal bij jongens in de puberteit of net daarna. De aandoening kan echter ook bij oudere mannen voorkomen.
Symptomen POIS
De klachten van POIS kunnen van man tot man verschillen. Ze ontstaan meestal minuten tot maximaal een uur na een zaadlozing.
De volgende klachten kunnen optreden:
- zich ziek voelen
- moeheid
- spierpijn
- zich zwak voelen
- moeite met concentreren
- gespannen spieren
- hoofdpijn
- vergeetachtig
- koorts
- jeukende ogen
- verstopte neus
- moeite met concentreren
- moeite om met anderen te communiceren
- snel boos of geïrriteerd
- moeite om woorden te onthouden
- geprikkelde neus / jeuk in de neus
- veel niezen
- moeite om zinnen te vormen
- angstig
- moeite met lezen
- depressief
- keelpijn
- omgang met anderen vermijden
- loopneus
- niet kunnen praten
- gevoel van koude of gevoel van warmte
Wat is het beloop?
De klachten houden meestal twee dagen tot maximaal een week aan. Meestal verdwijnen de klachten vervolgens vanzelf. Bij een volgende zaadlozing ontstaan echter wederom klachten. Het gevolg kan zijn dat klaarkomen vermeden gaat worden. Dat kan weer leiden tot spontane zaadlozingen, waarna alsnog klachten ontstaan.
Hoe vaak komt het voor?
Postorgasmic illness syndrome is zeldzaam. Er zijn bij ons geen exacte cijfers bekend over het aantal mannen dat aan POIS lijdt.
Wat is de oorzaak?
De oorzaak van POIS is niet precies bekend. Er zijn wel verschillende theorieën. Volgens sommige onderzoekers zou het een auto-immuunziekte zijn. Volgens andere is de aandoening het gevolg van een afwijking in de hormonen.
Engelse vertaling
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 25 november 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 25 november 2017
55 jaar last van gehad, nooit serieus genomen; artsen kenden het zelden. Na prostatectomie wegens kanker klachten volledig verdwenen. De potentie was niet verdwenen. Van de wal in de sloot, of geluk bij een ongeluk?