Postnasal drip

Bijgewerkt op 15 juni 2021

Wat is postnasal drip?

Postnasal drip is een engelse term die wordt gebruikt voor het verschijnsel dat slijm vanuit de neusholte naar de keel loopt. Het komt vooral voor bij mensen met sinusitis (neusbijholteontsteking).

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen kunnen voorkomen ten gevolge van post-nasal drip:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan vaak eenvoudig vaststellen of er sprake is van post-nasal drip door in de keel te kijken. Aan de achterwand van de keel is vaak slijm zichtbaar.

Na vaststellen van de post-nasal drip zal de arts willen weten wat de oorzaak is. Daarom wordt vaak nog aanvullend onderzoek gedaan om de oorzaak te achterhalen.

KNO-artsen kunnen met behulp van een slangetje in de neusholte kijken (endoscopie). Daarmee kan worden gezien of er bijvoorbeeld sprake is van een neuspoliep of pus uit de neusbijholten (door neusbijholteontsteking).

Wat is de behandeling?

Als een onderliggende oorzaak voor de postnasal drip wordt gevonden zal deze worden behandeld. Zo kan de arts bij hooikoorts antihistaminica voorschrijven; bij verkoudheid en sinusitis kan de arts decongestiva voorschrijven, etc.. De postnasal drip zelf wordt niet altijd behandeld tenzij de klachten storend zijn. In dat geval kan worden behandeld met neussprays die corticosteroïden bevatten.

Synoniemen

Andere namen voor postnasal drip zijn postnasale drip, postnasaal druipen, post-nasal drip, post nasal drip, rinorroe posterior en rhinorrhoe posterior.

Andere talen

Engelse vertaling

post-nasal drip, upper airway cough syndrome, UACS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven