Postlumbaalpunctie syndroom

Bijgewerkt op 8 februari 2023

Wat is het postlumbaalpunctie syndroom?

Het postlumbaalpunctie syndroom is een veel voorkomende complicatie na een ruggenprik (lumbaalpunctie). Het belangrijkste symptoom van deze aandoening is hoofdpijn.

Wat is de oorzaak?

Bij een ruggenprik wordt het harde hersenvlies rond het ruggenmerg – de zogenaamde ‘dura mater’ – doorgeprikt. Dit harde hersenvlies omgeeft zowel de hersenen als het ruggenmerg. Binnen het vlies zit ook het zogenaamde hersenvocht (liquor cerebrospinalis). Door de ruggenprik zal lekkage van hersenvocht plaatsvinden. Dit wordt liquorlekkage genoemd. Het leidt tot een verlaging van de druk binnen het harde hersenvlies. Omdat het hersenvocht in directe verbinding staat met de hersenen in de schedel zal ook de druk in de schedel – de hersendruk – verlagen. Artsen spreken van intracraniele drukverlaging of intracraniele hypotensie. Door deze verlaging van de hersendruk ontstaat hoofdpijn.

Welke symptomen geeft het?

Postlumbaalpunctie syndroom geeft hoofdpijn. Dit treedt op bij ongeveer eenderde van de mensen die een ruggenprik krijgen, en kan soms zeer heftig zijn. De klachten kunnen meerdere dagen aanhouden. In ernstige gevallen kan de aandoening ook leiden tot het ontstaan van een hersenbloeding (subduraal hematoom) en tot epileptische aanvallen.

Synoniemen

post-lumbaalpunctie syndroom, postlumbaalpunctiesyndroom, postpunctie hoofdpijn

Engelse vertaling

post-lumbar puncture syndrome, PLPS, post dural puncture headache

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven