Plexuspapilloom

Bijgewerkt op 19 november 2021

Wat is een plexuspapilloom?

Een plexuspapilloom is een zeldzaam gezwel van weefsel in de hersenen dat plexus choroideus wordt genoemd. De plexus choroideus is in de hersenen verantwoordelijk voor de productie van hersenvocht. Een gezwel van de plexus choroideus zal daarom vaak een overmaat aan hersenvocht produceren. Dit kan leiden tot een toename van de druk in de hersenen (intracraniële hypertensie) en toename van de hoofdomtrek (waterhoofd).

Welke symptomen geeft het?

De verhoogde hersendruk leidt tot symptomen als hoofdpijn en braken. Ook kunnen andere symptomen voorkomen, waaronder duizeligheid, abnormale oogbewegingen en uitval van een deel van het gezichtsveld.

Wat is de behandeling?

Over het algemeen is een papilloom van de plexus choroideus een goedaardig gezwel. De behandeling bestaat uit verwijdering van het gezwel middels een operatie. Een dergelijke operatie wordt uitgevoerd door een neurochirurg.

Synoniemen

papilloom van de plexus choreoideus, papilloom van plexus choroideus

Engelse vertaling

choroid plexus papilloma, papilloma of the choroid plexus

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere (ouders van) kinderen met een plexuspapilloom. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

1 gedachte over “Plexuspapilloom”

  1. Edward Gistelinck

    Als na het plaatsen van een VP shunt de symptomen verdwijnen, kan men zich dan als “genezen’ beschouwen in het geval van een plexuspapilloom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven