Plasmacel gingivitis

Wat is plasmacel gingivitis?

Plasmacel gingivitis is een zeldzame aandoening waarbij het tandvlees ontstoken raakt. Soms zijn ook de tong en/of de lip ontstoken.

Welke symptomen geeft het?

De meest voorkomende klachten en afwijkingen zijn zwelling van het tandvlees, bloedend tandvlees, rode verkleuring van het tandvlees of een solitaire rode plek op het tandvlees. Als tong en/of lippen eveneens ontstoken zijn kunnen ook daar klachten en/of afwijkingen ontstaan. Verder kunnen soms pijn in de mond en rode verkleuring van het gehemelte optreden.

rode plek in het tandvlees door plasmacel gingivitis
rode plek in het tandvlees door plasmacel gingivitis bij een kind van 7 jaar – bron: Anders Hedin

De patiënt zelf ervaart niet altijd klachten. De aandoening wordt daarom soms pas vastgesteld door de tandarts. Die ziet dan een opvallende rode plek of zwelling van het tandvlees.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van plasmacel gingivits is niet helemaal opgehelderd. Waarschijnlijk gaat het om een overgevoeligheidsreactie. Er zou dan sprake zijn van overgevoeligheid voor bijvoorbeeld ingrediënten van tandpasta of bepaalde voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld kaneel.

De aandoening kan ook voorkomen als paraneoplastisch verschijnsel.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld met weefselonderzoek. Hiervoor wordt een stukje weefsel uit een afwijking van het tandvlees gehaald. Dit wordt een biopsie genoemd. Het stukje weefsel – ‘biopt’ genaamd – wordt door een patholoog-anatoom onder de microscoop onderzocht. Kenmerkend daarbij is dat het weefsel ter plekke van de afwijking voornamelijk uit plasmacellen bestaat. Vandaar ook de naam ‘plasmacel gingivitis’.

Om andere oorzaken van een ophoping van plasmacellen uit te sluiten wordt meestal ook bloedonderzoek gedaan.

Wat is de behandeling?

Er is geen standaardbehandeling voor plasmacel gingivitis. Verschillende geneesmiddelen zijn getest bij deze aandoening, waaronder corticosteroïden (clobetasolpropionaat) en tacrolimus.

Preventie

Bij een aantal patiënten is duidelijk is dat de aandoening wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor een bepaalde stof. Voor hen is vermijden van de uitlokkende stof van belang.

Synoniemen

Andere namen voor plasmacel gingivitis zijn plasmacelgingivitis, atypische gingivitis, allergische gingivostomatitis en idiopathische gingivostomatitis.

Engelse vertaling

plasma cell gingivitis, atypical gingivostomatitis, plasmacytosis, idiopathic gingivostomatitis, allergic gingivostomatitis

Verder lezen / Referenties

  • C Joshi en P Shukla, ‘Plasma cell gingivitis‘, gepubliceerd in de Journal of the Indian Society of Periodontology van maart-april 2015; 19(2): pagina’s 221–223.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven