Plagiocefalie

Bijgewerkt op 27 december 2022

Wat is plagiocefalie?

Plagiocefalie is een scheve vorm van de schedel die ontstaat doordat een deel van het achterhoofd afgeplat is. Het wordt vooral gezien bij pasgeboren baby’s.

Hoe vaak komt het voor?

Plagiocefalie komt bij ongeveer 1 op de 5 baby’s voor. Het komt iets vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Waarom dat zo is is niet goed bekend. Verder komt plagiocefalie vaker voor bij te vroeg geboren kinderen en bij kinderen met een aangeboren afwijking.

Welke oorzaken zijn er?

Plagiocefalie wordt meestal veroorzaakt tijdens de geboorte. Bij het passeren van een (te nauw) geboortekanaal komt de nog zachte schedel in de knel. Dit leidt tot vervorming van de schedel. Deze vervorming trekt meestal binnen enkele weken weer weg.

Verder kan plagiocefalie ook na de geboorte ontstaan. De oorzaak is dan meestal een bepaalde voorkeurshouding waarin de baby in bed ligt.

Plagiocefalie kan ook ontstaat door het vroegtijdig sluiten van de schedelnaden aan één kant van de schedel.

Wat is de behandeling?

Meestal kan plagiocefalie worden opgelost door de baby op wisselende zijden in de wieg of het kinderbedje te leggen. Op het consultatiebureau worden hierover adviezen gegeven.

Soms is het nodig om de schedelafwijking met behulp van fysiotherapie te behandelen. Dat gebeurt door een kinderfysiotherapeut.

Voor kinderen van een leeftijd van vier maanden tot 2 jaar kan de kinderarts het dragen van een zogenaamde redressiehelm voorschrijven. Een dergelijke helm moet over het algemeen tot de eerste verjaardag worden gebruikt.

Hoe voorkom je het?

Vaak kan plagiocefalie worden voorkomen door de baby tussen de slaapjes door niet altijd op de rug, maar ook op de buik te leggen. Ook is het van belang dat de baby geen voorkeurshouding ontwikkelt. Bij de voeding is het van belang om de baby afwisselend in de linker- en de rechterarm te nemen.

Synoniemen

afgeplaat hoofdje, afplatting van het babyhoofdje, scheefgroei van het babyhoofdje

ICD10-code

Q67.3

Engelse vertaling

plagiocephaly, flat head syndrome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven