Placentaire metastasen

Bijgewerkt op 27 juni 2022

Wat zijn placentaire metastasen?

Placentaire metastasen zijn uitzaaiingen van kanker naar de placenta (moederkoek) bij een zwangere moeder. Het is een zeer zeldzame aandoening.

Hoe vaak komt het voor?

Uitzaaiingen in de placenta zijn zeer zeldzaam. Er zijn geen exacte cijfers bij ons bekend maar wij schatten dat placentaire metastasen jaarlijks in Nederland bij één of hooguit enkele zwangeren wordt vastgesteld?

Welke symptomen kan het geven?

De uitzaaiingen zelf kunnen leiden tot een slecht werkende placenta (placenta-insufficiëntie). Dat kan leiden tot een afname van de groei van het ongeboren kind en ook tot foetale nood. Verder kunnen symptomen optreden van de oorspronkelijke tumor die verantwoordelijk is voor de uitzaaiingen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van beeldvormend onderzoek. De diagnose kan worden bevestigd door weefselonderzoek van de placenta. Daarbij worden tumorcellen van de oorspronkelijke tumor (primaire tumor) gezien.

Wat is de behandeling?

Als de uitzaaiingen leiden tot een verminderde functie van de placenta met als gevolg groeivertraging van het ongeboren kind kan een keizersnede worden overwogen. Hierbij wordt de placenta verwijderd. Daarnaast zal worden beoordeeld of de oorspronkelijke tumor kan worden behandeld.

Synoniemen

placenta-metastasen, placentametastasen, uitzaaiingen in de placenta, uitzaaiingen in de moederkoek

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven