Placenta accreta

Bijgewerkt op 30 december 2020

Wat is een placenta accreta?

Een placenta accreta is een vastzittende placenta (moederkoek). Normaal gesproken komt de placenta na de geboorte snel los, en wordt vervolgens via de vagina uitgestoten. Vandaar ook de alternatieve naam ‘nageboorte’ voor de placenta. Bij een placenta accreta komt de placenta niet vanzelf los. Deze moet dan handmatig, of soms zelf met een operatie, worden verwijderd.

Wat is de oorzaak?

Waarom tijdens sommige zwangerschappen een placenta accreta ontstaat is niet goed duidelijk. Mogelijk heeft het te maken met afwijkingen in de baarmoederwand ten gevolge van eerdere aandoeningen of ingrepen aan de baarmoeder. De kans op het ontstaan van een vastzittende placenta is namelijk verhoogd bij vrouwen die eerder een keizersnede hebben gehad, vrouwen die vleesbomen hebben (gehad) en vrouwen die een ingreep aan de baarmoeder hebben gehad.

Hoe vaak komt het voor?

Placenta accreta komt jaarlijks in Nederland naar schatting 300-500 keer voor.

Welke symptomen geeft het?

Placenta accreta leidt ertoe dat de placenta niet vanzelf wordt uitgestoten na de geboorte van de baby. Daarnaast kan het leiden tot bloedverlies na de bevalling. Dat gebeurt als een deel van de placenta vast blijft zitten terwijl de rest wel loskomt. Er ontstaat dan een scheuring van de placenta, met als gevolg bloeding van de placenta.

Welke vormen zijn er?

  • Placenta accreta – de placenta zit vast aan de baarmoederwand.
  • Placenta increta – de placenta is steviger vergroeid met de baarmoederwand. De placenta is ook vergroeid met de onder het baarmoederslijmvlies liggende spierlaag.
  • Placenta percreta – de placenta dringt door de baarmoederwand en spierwand heen. Soms is er zelfs sprake van hechting aan omliggende organen
Scroll naar boven