Pityriasis versicolor

Wat pityriasis versicolor?

Pityriasis versicolor is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door een gist. Een andere naam is tinea versicolor. Omdat de aandoening vooral in de zomer voorkomt wordt in de volksmond wel gesproken van ‘zomergist’.

Bij wie komt ‘t voor?

De aandoening kan bij iedereen voorkomen. Mensen met suikerziekte, een vette huid, en mensen die veel transpireren hebben een iets grotere kans op het krijgen van pityriasis verscolor.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Pityriasis versicolor is een redelijk vaak voorkomende huidafwijking. Jaarlijks wordt in Nederland bij naar schatting 7.500 mensen deze diagnose gesteld.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak is een infectie met een gist genaamd Malassezia furfur. Deze gist tast het pigment van de huid aan waardoor plekken met een veranderde huidskleur ontstaan.

Welke symptomen geeft ‘t?

De aandoening geeft vlekjes op de huid. De vlekjes zijn vaak rond of ovaal van vorm. Ze kunnen zowel voorkomen op de romp (borst, buik, rug) als op de ledematen. De kleur kan variëren van lichtbruin tot bruin en zelfs rood. Op een donkere huid kunnen de vlekjes juist lichtgekleurd zijn. Aanvankelijk kunnen de plekjes op de huid schilfering vertonen en ook jeuken.

Op de afbeeldingen hieronder twee voorbeelden. Op de linker foto donkere vlekjes op een lichte huid. Op de rechter foto lichte vlekjes op een gebruinde (donkere) huid.

pityriasis versicolor pityriasis versicolor

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan op grond van de huidafwijkingen vaak al de diagnose stellen. Eventueel kan de arts wat huidschilfers van een huidafwijking afschrapen en dit onder de microscoop nakijken. Daarbij kan de gist Malassezia furfur worden aangetoond.

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat uit het gebruik van antischimmelmiddelen. Vooral crèmes die miconazol of itraconazol bevatten worden gebruikt. Ook kan seleniumsulfide shampoo worden gebruikt (Selsun®).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *