Piriformis Syndroom

Bijgewerkt op 14 maart 2021

Wat is het piriformis syndroom?

Het piriformis syndroom is een aandoening waarbij een spier aan de binnenkant van de billen (de piriformis-spier) drukt tegen de heupzenuw (ischiaszenuw). Dit leidt tot irritatie en ontsteking van de heupzenuw. Hierdoor ontstaat een stekende pijn die in de bilstreek. De aandoening ontstaat vaak bij mensen die langdurig achter elkaar zitten, en vooral als ze daarbij bijvoorbeeld een dikke portemonnee in de achterzak hebben.

Wat is de oorzaak?

Het piriformis syndroom wordt veroorzaakt doordat de piriformis-spier tegen de heupzenuw (ischiaszenuw) drukt. De heupzenuw raakt hierdoor in de knel. Dit leidt tot irritatie en, op den duur, ontsteking van de heupzenuw. Dit veroorzaakt de klachten.

Welke symptomen geeft het?

Mensen met het piriformis syndroom kunnen de volgende klachten hebben:

  • Pijn in de bilstreek
    • de pijn wordt diep in de bilstreek aangegeven
    • de pijn zit aan één kant (dus links of rechts)
    • de pijn wordt erger bij langdurig zitten
    • de pijn wordt minder bij liggen

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan vaak worden gesteld op grond van de klachten en bepaalde testen. Het gaat dan om zogenaamde provocatietesten. Dat zijn testen waarbij de arts of fysiotherapeut door bepaalde handgrepen uit te voeren de pijn kan uitlokken. Beeldvormend onderzoek van de bilregio laat meestal geen duidelijke afwijkingen zien.

Wat is de behandeling?

Behandeling kan bestaan uit adviezen, fysiotherapie, pijnstillers, en injecties.

Adviezen

Behandeling bestaat uit het vermijden van activiteiten die de klachten veroorzaken of verergeren. Daarnaast kan stretchen van de bilspieren helpen.

Fysiotherapie

De fysiotherapeut kan de bilspieren masseren en oefeningen voorschrijven die helpen de klachten tegen te gaan.

Pijnstillers

Pijnstillers van het type NSAID remmen tevens de ontsteking. De middelen zullen zeker werkzaam zijn bij de behandeling van piriformis-syndroom, maar ze nemen de oorzaak niet weg. Gebruik ze alleen kortdurend. Dit soort middelen kunnen namelijk vervelende bijwerkingen geven.

Injecties

De klachten kunnen worden weggenomen door een injectie met corticosteroïden of botulinum-toxine. Net als bij behandeling met pijnstillers geldt ook hiermee niet de oorzaak van de klachten wordt weggenomen.

Engelse vertaling

piriformis syndrome, deep gluteal syndrome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven