Pineocytoom

Bijgewerkt op 30 september 2022

Wat is een pineocytoom?

Een pineocytoom is een goedaardig gezwel van een deel van de hersenen dat de pijnappelklier (glandula pinealis) wordt genoemd.

Hoe vaak komt het voor?

Pineocytomen zijn zeer zeldzaam. Wij schatten dat de aandoening in Nederland jaarlijks bij minder dan 10 mensen wordt vastgesteld. De aandoening komt voornamelijk voor bij volwassenen en iets vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Welke symptomen geeft het?

Het gezwel kan de afvoer van hersenvocht belemmeren. Hierdoor ontstaat ophoping van hersenvocht in de hersenen. Artsen spreken van een obstructieve hydrocefalus. Dit kan leiden tot klachten als hoofdpijn, evenwichtsstoornissen, incontinentie voor urine en stemmingswisselingen. De aandoening kan ook leiden tot het zogenaamde Parinaud-syndroom. Dit is een syndroom met als voornaamste kenmerk een zogenaamde verticale blikparese. Dat betekent dat de patient moeite heeft om het oog of de ogen naar boven te draaien. Kijk voor meer informatie hierover op de webpagina over het syndroom van Parinaud.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het gezwel kan worden opgespoord met behulp van beeldvormend onderzoek. Op een MRI-scan of een CT-scan van de hersenen is de tumor goed zichtbaar. Vervolgens kan met behulp van weefselonderzoek van de hersenen (hersenbiopsie) worden vastgesteld dat het om een pineocytoom gaat.

Wat is de behandeling?

Het pineocytoom wordt meestal middels een hersenoperatie verwijderd. De operatie wordt uitgevoerd door een neurochirurg.

Engelse vertaling

pineocytoma, pinealocytoma, pinealoma

Duitse vertaling

Pineozytom

Verder lezen / Referenties

  • CW van den Hoek, RHE Kolk, B Idema, ‘Een somnolente man‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Diagnose in beeld’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 16 september 2022; 166(37): pagina 36.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven