Phyllodestumor

Bijgewerkt op 22 november 2022

Wat is een phyllodestumor?

Een phyllodestumor is een zeldzame aandoening waarbij een snel groeiende zwelling in de borst ontstaat.

Hoe vaak komt het voor?

Phyllodestumoren zijn zeldzaam. Minder dan 1% van de gezwellen van de borst is een phyllodestumor. De aandoening komt bijna uitsluitend bij vrouwen voor, maar er zijn gevallen bekend van mannen die een phyllodestumor kregen.

Goedaardig of kwaadaardig?

Over het algemeen zijn phyllodestumoren goedaardig. Soms echter zal de tumor uitzaaiien naar lymfeklieren in de oksel en eventueel verder naar lever, longen, hart en/of skelet. In dat geval wordt gesproken van een maligne phyllodestumor.

Welke symptomen geeft het?

Phyllodestumoren kunnen de volgende symptomen geven:

  • zwelling in de borst
    • meestal gaat het om een snel groeiende zwelling
  • verkleuring van de huid ter plekke van de zwelling:
    • rode verkleuring
    • blauwpaarse verkleuring
  • ingetrokken tepel

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van beeldvormend onderzoek en weefselonderzoek.

Beeldvormend onderzoek

Op een röntgenfoto van de borst (mammogram) en bij echografisch onderzoek is het gezwel meestal goed zichtbaar. Het gezwel is vaak scherp begrensd en kan onderdelen bevatten waarin zich vocht bevindt.

Weefselonderzoek

Om onderscheid te kunnen maken met borstkanker wordt weefselonderzoek gedaan. Hierbij wordt een stukje weefsel uit het gezwel geprikt. Dit wordt een biopsie genoemd. Het stukje weefsel – biopt genaamd – wordt vervolgens door een patholoog onder de microscoop bekeken. Hierbij zijn kenmerkende afwijkingen zichtbaar.

Stadiering

Beeldvormend onderzoek wordt ook gedaan om vast te stellen in hoeverre de aandoening is uitgebreid in de borst zelf en eventueel daarbuiten. Dit wordt stadiering genoemd. Het wordt gedaan om te bepalen wat de beste behandeling is. Ook geeft het informatie over de prognose van de aandoening.

Wat is de behandeling?

De behandeling van een phyllodestumor kan bestaan uit bestraling (radiotherapie) en/of een operatie. In het geval van een maligne phyllodestumor zal altijd worden beoordeeld of de tumor in z’n geheel kan worden verwijderd middels een operatie. Dat kan ook betekenen dat de borst in z’n geheel wordt verwijderd. Dit wordt totale mastectomie genoemd.

Synoniemen

fyllodestumor, phyllodes-tumor, phyllodes tumor

Engelse vertaling

phyllodes tumor, phylloides tumor, cystosarcoma phyllodes of the breast

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven