Bijgewerkt op 25 november 2022
Wat is een vermijdende persoonlijkheidsstoornis?
Vermijdende persoonlijkheidsstoornis is een aandoening waarbij iemand dusdanig gevoelig is voor wat anderen van hem/haar vinden dat het leidt tot vermijdend of ontwijkend gedrag. Andere namen voor deze aandoening zijn ontwijkende persoonlijkheidsstoornis en vermijdingsstoornis.
Welke symptomen geeft het?
Mensen met een vermijdende persoonlijkheidsstoornis kunnen de volgende symptomen en kenmerken vertonen:
- vermijden van sociale bijeenkomsten
- gevoelens van onzekerheid en/of minderwaardigheid in gezelschappen
- gevoelens van angst, bijvoorbeeld om afgewezen te worden of kritiek te krijgen; men is ook vaak overgevoelig voor kritiek
- vaak twijfelen
- vermijden van intieme relaties
- weinig initiafief nemen
Wat is de oorzaak?
Het is niet precies duidelijk waarom iemand een vermijdende persoonlijkheidsstoornis krijgt. Waarschijnlijk moet de oorzaak gezocht worden in een combinatie van erfelijke aanleg en bepaalde negatieve ervaringen in de jeugd.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Deze online zelftest is niet specifiek gericht op een vermijdende persoonlijkheidsstoornis. De test geeft je een indicatie of je mogelijk een persoonlijkheidsstoornis hebt. Let op: de uitslag van de test is een indicatie en is geen diagnose. Maak een afspraak met je huisarts als je jezelf herkent in de testuitslag. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerd behandelaar.
Wat is de behandeling?
Mensen met deze aandoening kunnen het best worden behandeld door een psychiater die gespecialiseerd is in de diagnostiek en behandeling van mensen met een persoonlijkheidsstoornis. Vaak zal de behandeling plaatsvinden in een groep, zodat geoefend kan worden met sociale situaties die mensen met deze aandoening juist vermijden.