Schizoïde persoonlijkheidsstoornis

Bijgewerkt op 25 november 2022

Wat is een schizoïde persoonlijkheidsstoornis?

Schizoïde persoonlijkheidsstoornis is een aandoening waarbij iemand een zodanige afkeer heeft aan persoonlijke contacten dat dat leidt tot problemen in het dagelijks functioneren.

Welke symptomen geeft het?

Mensen met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis hebben vaak niet of nauwelijks vrienden en meestal geen partner. Ze werken bij voorkeur in een solitaire baan, waarin ze zo weinig mogelijk te maken hebben met collega’s. Verder zijn ze weinig initiatiefrijk en emotioneel afstandelijk.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er is geen test waarmee de diagnose kan worden gesteld. Of iemand de aandoening heeft wordt meestal vastgesteld door een psychiater. Dit gebeurt aan de hand van gesprekken met de patiënt zelf en eventueel mensen uit zijn/haar omgeving.

Wat is de behandeling?

Zolang iemand met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis zijn of haar eigen plan kan trekken is behandeling vaak niet nodig. Als door omstandigheden onoverkomelijke problemen ontstaan in het dagelijks functioneren kan behandeling worden gezocht bij een psychiater die gespecialiseerd is in persoonlijkheidsstoornissen.

Engelse vertaling

schizoid personality disorder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven