Persisterende truncus arteriosus

Bijgewerkt op 22 februari 2022 door Simpto.nl

Wat is een persisterende truncus arteriosus?

Een persisterende truncus arteriosus is een zeldzame hartafwijking waarbij één grote slagader vanuit het hart ontspringt in plaats van twee, namelijk de aorta en de longslagader. De truncus arteriosus splitst verderop in de aorta (grote lichaamsslagader) en de longslagader. Daardoor mengt het zuurstofarme bloed dat normaal gesproken alleen door de longslagader stroomt zich met het zuurstofrijke bloed dat normaal gesproken alleen in de aorta stroomt.

Welke symptomen geeft het?

Baby’s met een persisterende truncus arteriosus kunnen verschillende symptomen vertonen. Veel voorkomende verschijnselen zijn moeite met ademen, snel ademen, slecht drinken aan de borst, onvoldoende aankomen in gewicht. Ook worden op een gegeven moment de slijmvliezen en de huid blauwpaars of grauw van kleur. Dit wordt cyanose genoemd.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld met echoscopie van het hart. Daarbij is te zien dat bloed vanuit het hart naar één gezamelijke slagader (de truncus arteriosus) loopt, in plaats van naar de longslagader en de aorta apart.

Wat is de behandeling?

Een truncus arteriosus kan met een operatie worden omgebouwd tot de normale situatie. Tijdens een dergelijke operatie wordt het gat tussen de beide ventrikels (hartkamers) gesloten. Zo ontstaan de linker hartkamer en de rechter hartkamer. Daarnaast wordt een kunstklep aangebracht tussen de rechter hartkamer en de longslagader. De hartklep die al aanwezig was tussen de hartkamers en de truncus arteriosus wordt dan de aortaklep.

Omdat het hart groeit is op latere leeftijd opnieuw een operatie nodig. De kunstklep wordt namelijk op een gegeven moment te klein voor het groeiende hart.

Synoniemen

blijvende truncus arteriosus, truncus arteriosus communis, truncus arteriosus persistens

Engelse vertaling

persistent truncus arteriosus, common aorticopulmonary trunk, truncus arteriosus communis

Plaats een reactie