Persisterende linker vena cava superior

Bijgewerkt op 22 februari 2022

Wat is een persisterende linker vena cava superior?

Een persisterende linker vena cava superior is een aangeboren afwijking waarbij een ader direct verbonden is met de linker hartkamer. Deze ader wordt de linker bovenste holle ader of linker vena cava superior genoemd. Het is een ader die bij het ongeboren kind aanwezig is maar na de geboorte verdwijnt. Bij een klein deel van de bevolking zal deze ader na de geboorte echter niet verdwijnen. In dat geval wordt gesproken van een blijvende linker bovenste holle ader, of in medische termen een persisterende linker vena cava superior of vena cava superior sinistra persistens.

Wat is de oorzaak?

Het is niet goed bekend waarom bij sommige mensen de linker holle ader (vena cava sinistra) aanwezig blijft.

Hoe vaak komt het voor?

Bij ongeveer 1 op de 200 mensen blijft de linker holle ader na de geboorte aanwezig.

Welke symptomen geeft het?

Niet iedereen met een persisterende linker vena cava superior zal klachten daarvan ondervinden. Als dat wel het geval is kunnen verschillende symptomen en complicaties optreden, waaronder cyanose, hartfalen en hartritmestoornissen. Om te begrijpen hoe dit soort klachten en afwijkingen ontstaan is begrip van de bloedsomloop van belang.

Normaal gesproken komt zuurstofarm bloed via de aderen in de rechter boezem van het hart terecht. Vandaar wordt het naar de rechter kamer van het hart gepompt. Vanuit de rechter kamer van het hart wordt het zuurstofarme bloed naar de longen gepompt. Daar neemt het bloed zuurstof uit de ingeademde lucht op. Vervolgens komt het nu zuurstofrijke bloed vanuit de longen in de linker boezem van het hart. Vanuit de linker boezem wordt het zuurstofrijke bloed naar de linker hartkamer gepompt. Vanuit de linker hartkamer wordt het zuurstofrijke bloed door het hele lichaam gepompt.

Bij een persisterende linker vena cava zal zuurstofarm bloed direct de linkerboezem van het hart instromen. Dat betekent dat het hart vervolgens zuurstofarm bloed door het lichaam gaat pompen. Dit kan tot verschillende symptomen en complicaties leiden. In de eerste plaats kan het leiden tot cyanose. Daarbij zijn huid en slijmvliezen (vooral lippen en tong) blauwpaars verkleurd. Dit komt doordat er zuurstofarm bloed door de bloedvaten van huid en slijmvliezen stroomt.

Synoniemen

persisterende linker bovenste holle ader, blijvende linker holle ader, persisterende vena cava superior sinistra, vena cava superior sinistra persistens

Engelse vertaling

persistent left superior vena cava

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven