Persisterende follikel

Bijgewerkt op 12 september 2022

Wat is een persisterende follikel?

In de eierstokken van vrouwen in de reproductieve leeftijd ontwikkelt zich elke maand een aantal follikels. Dit zijn kleine holten in de eierstok met daarin een eicel en vocht. Meestal zal één van de follikels barsten waardoor de eicel vrijkomt. Dit wordt de ‘eisprong’ of ‘ovulatie’ genoemd. Op de plaats van de gebarsten follikel ontstaat het zogenaamde ‘corpus luteum’. De overige follikels zullen meestal inkrimpen en verdwijnen. Het kan voorkomen dat geen eisprong plaatsvindt en de betreffende follikel blijft bestaan of zelfs toeneemt in grootte. Dit wordt een ‘persisterende follikel’ of ook wel ‘functionele eierstokcyste‘ genoemd. Dit is de meest voorkomende oorzaak van een eierstokcyste.

De persisterende follikel kan ervoor zorgen dat de aanmaak van vrouwelijke hormonen (oestrogenen) door de eierstok leidt tot verdikking van het baarmoederslijmvlies. Uiteindelijk zal dit baarmoederslijmvlies worden afgestoten. Dit leidt meestal tot een langdurige doorbraakbloeding met relatief veel bloedverlies. Zonder behandeling kan het bloedverlies gedurende meerdere weken aanhouden. Door toediening van progestagenen zal het baarmoederslijmvlies uitrijpen, wat zal leiden tot een normale menstruatie.

Een persisterende follikel geeft meestal geen klachten maar soms is er sprake van pijn onder in de buik of bij geslachtsgemeenschap.

1 gedachte over “Persisterende follikel”

  1. Hai
    Heeft er iemand een cyste in eierstok gehad

    Maar twee in een cyste
    Dat heb ik had twee maanden geleden niks en maand later een cyste van 3 cm en weer maand later bleek de cyste gegroeid tezijn en was al 5.6 cm en bleek dat nog een cyste in die cyste zat van ongeveer 3 cm en dat in mijn eierstok

    Dit is ken ik niet weet niet of iemand zo ervaring heeft gehad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven