Bijgewerkt op 4 juli 2018
Wat is een perianaal abces?
Een abces is een ophoping van pus. Pus wordt gevormd door het lichaam als reactie op een infectie met bacteriën. Het woord ‘perianaal’ betekent ‘rond de anus’. Een perianaal abces is dus een ophoping van pus in het gebied rond de anus.
Andere woorden of termen die min of meer hetzelfde betekenen zijn ‘anaal abces’, ‘anusabces’, ‘abces rond de anus’, ‘peri-anaal abces’ en ‘peri-anale abcessen’.
Hoe vaak komt het voor?
Het perianale abces is een vaak voorkomende aandoening. Naar schatting wordt jaarlijks in Nederland bij zo’n 5.000 mensen de diagnose ‘perianaal abces’ gesteld.
Bij wie komt het voor en wat is de oorzaak?
Een perianaal abces kan in principe bij iedereen voorkomen. Het wordt echter vooral gezien bij mensen in de leeftijd van 30-50 jaar, en vaker bij mannen dan bij vrouwen. Mensen met de ziekte van Crohn hebben meer kans op het krijgen van een perianaal abces.
Een perianaal abces wordt veroorzaakt door een infectie in een kliertje van de anus dat zich vervolgens uitbreidt naar de huid rond de anus. Zo’n infectie kan in principe bij iedereen ontstaan maar zal eerder voorkomen bij mensen met een verminderde weerstand. Een verminderde weerstand ontstaat bijvoorbeeld bij suikerziekte, gebruik van chemotherapie, gebruik van afweeronderdrukkende geneesmiddelen en een HIV-infectie.
Welke klachten geeft een perianaal abces?
De volgende symptomen komen voor bij een perianaal abces:
- Pijn bij de anus
- Zwelling bij de anus
- Soms koorts
- Soms zich niet lekker voelen
- Soms komt er vocht of bloed uit de anus
- Als het abces vanzelf open is gegaan zal pus afvloeien
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Een arts zal bij lichamelijk onderzoek een perianaal abces meestal direct herkennen. Er is sprake van een rode, pijnlijke zwelling in het gebied rond de anus zichtbaar. Bij aanraking van de zwelling geeft de patiënt vaak heftige pijn aan.
Soms is het niet meteen duidelijk bij lichamelijk onderzoek dat er sprake is van een perianaal abces. Dan kan beeldvormend onderzoek (echoscopie, MRI-scan) gebruikt worden om de diagnose te stellen.
Wat is de behandeling van een perianaal abces?
Als een perianaal abces niet vanzelf is opengegaan zal de arts het abces onder lokale verdoving opensnijden. De pus kan dan afvloeien en het abces kan genezen. Soms zal de arts een slangetje achterlaten in de wond zodat nieuw gevormde pus kan afvloeien. Dit wordt een drain genoemd. Na een aantal dagen zal het slangetje worden verwijderd. Na de ingreep zal de wond worden verbonden.
Welke complicaties komen voor?
Een complicatie is een nadelig gevolg van een bepaalde ziekte. Zo kan bij sommige mensen met een perianaal abces een zogenaamde ‘perianale fistel’ ontstaan. Dat is een gangetje tussen het slijmvlies van de anus en meestal de huid rondom de anus. Uit zo’n fistel kan ontlasting gaan lekken.
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 28 juni 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt: 1 oktober 2016
Ik ben 81 jaar. 20 jaar geleden zijn bij mij 4 poliepen uit de darm verwijderd. 2 ervan waren : zeer onrustig: volgens de MDL arts.
15 jaar geleden is bij mij prostaatkanker en nierkanker ontdekt. beide zijn operatief verwijderd. op 71 jarige leeftijd werd er weer kanker ontdekt, nu weke delen tumor (sarcomen bij de milt. na 2 keer geopereerd te zijn in Daniel de Hoed, de 2 de keer met bestraling tijdens de operatie, kwamen de sarcomen toch terug. ik heb toen een zeer zware chemokeur gehad met 30 Procent kans op stabilisatie en natuurlijk gelukt, anders kon ik dit niet schrijven. het nadeel is wel, dat ik 3 tot 5 keer een perianaal abces per jaar krijg, zeer ongemakkelijk natuurlijk. is hier iets aan te doen??
bij voorbaat mijn dank.