Peesxanthomen

Bijgewerkt op 27 maart 2023

Wat zijn peesxanthomen?

Peesxanthomen zijn ophopingen van cholesterol in pezen. Vaak gaat het om de achillespezen. De aandoening komt voor bij mensen met een langdurig verhoogd cholesterol gehalte in het bloed. De medische naam voor peesxanthomen is ‘xanthoma tendinea’.

Symptomen peesxanthomen

Peesxanthomen kunnen tot klachten leiden. Door de ophoping van cholesterol zijn de pezen meestal verdikt. Ook kunnen peesxanthomen pijnklachten veroorzaken.

Wat is de oorzaak?

Peesxanthomen worden veroorzaakt door ophoping van cholesterol in de pezen. Dit komt voor bij mensen met een langdurig verhoogd cholesterol gehalte in het bloed (hypercholesterolemie), zoals dat voorkomt bij mensen met familiaire hypercholesterolemie. Ook bij mensen met cerebrotendineuze xanthomatose en fytosterolemie kunnen peesxanthomen ontstaan.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. Bij lichamelijk onderzoek zijn de aangetaste pezen verdikt, en soms pijnlijk bij palpatie. Bij bloedonderzoek is het cholesterol gehalte meestal verhoogd. Met beeldvormend onderzoek kan de verdikking van de pezen in beeld worden gebracht.

Wat is de behandeling?

Peesxanthomen kunnen worden behandeld door de cholesterolspiegel van het bloed te verlagen. Dit kan met medicijnen. De meest gebruikte cholesterolverlagende geneesmiddelen zijn de zogenaamde ‘statines‘, zoals bijvoorbeeld simvastatine.

Verder lezen / Referenties

  • M Menting, R-J de Vos en D Hanff, ‘Een pijnlijke achilleshiel‘, gepubliceerd in Medisch Contact van 21 februari 2019: pagina 27.
Scroll naar boven