Patellofemoraal pijnsyndroom

Bijgewerkt op 24 oktober 2020

Wat is het patellofemoraal pijnsyndroom?

Het patellofemoraal pijnsyndroom is een vaak voorkomende (sport)blessure die leidt tot pijn rond de knie.

Symptomen patellofemoraal pijnsyndroom

De volgende klachten kunnen voorkomen:

  • Pijn rondom de knieschijf
    • treedt op bij belasting, bijvoorbeeld lange afstanden lopen, fietsen, traplopen
  • Gevoel alsof de knie minder stabiel is
  • ‘Haperen’ van de knie bij strekken of buigen

Wat is de oorzaak?

Het patellofemoraal pijnsyndroom wordt veroorzaakt door overbelasting. De aandoening treedt met name op bij mensen die bepaalde afwijkingen hebben die snel leiden tot overbelasting van de knie, zoals een verkeerde stand van de knieschijven. Vaak zijn de knieschijven wat naar binnen gedraaid waardoor ze niet goed ‘sporen’ bij het bewegen van de knie. Dit leidt snel tot klachten. Ook kan verminderde spierkracht van de bovenbeenspieren (= quadriceps) leiden tot het ontstaan van het patellofemoraal pijnsyndroom.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij lichamelijk onderzoek zal de arts letten op een afwijkende stand van de knieschijven, het bestaan van O-benen of X-benen, beenlengteverschil of overstrekken van de knieën. Dit soort afwijkingen kunnen bijdragen tot het ontstaan van het patellofemoraal pijnsyndroom. Met name zal worden beoordeeld hoe de knieschijven ‘sporen’ bij het strekken van de benen en in hoeverre de knieschijven naar opzij verschoven kunnen worden. Verder wordt gekeken naar spierkracht en de spierspanning (= spiertonus), vooral van de bovenbenen.

Wat is de behandeling?

Patellofemoraal pijnsyndroom kan worden behandeld door sportarts, huisarts, en/of fysiotherapeut.

Aangezien overbelasting de oorzaak is van deze aandoening is het van belang dat de belasting beter wordt afgestemd op de belastbaarheid van de knie. Hiervoor is het van belang dat de (sport)arts nauwkeurig nagaat wat de belasting van de sporter is en hoe deze verminderd kan worden. Meestal wordt aanbevolen om door te gaan met belasten tot net geen pijn optreedt. Als er wel pijn optreedt kan koeling met ijs de pijn verminderen. Eventueel kunnen ook ontstekingsremmende pijnstillers worden gebruikt, zoals NSAIDs.

Om in conditie te blijven kunnen ook andere trainingsvormen worden gebruikt waarbij de knie minder belast wordt, bijvoorbeeld aquajoggen. De stand en daarmee het ‘sporen’ van de knieschijven kan worden verbeterd door gerichte krachtoefeningen te doen voor de bovenbenen. Ook kan het aanleggen van een speciale tape helpen bij de knieschijf beter te laten ‘sporen’. Voor zowel de krachtoefeningen en het aanleggen van een tape is begeleiding door een fysiotherapeut nodig.

Andere talen

Engelse vertaling

patellofemoral pain syndrome

Synoniemen

Andere namen voor patellofemoraal pijnsyndroom zijn knieschijfslijtage, slijtage achterkant knieschijf, retropatellaire chondropathie en RPCP.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven