Chronische paronychia

Bijgewerkt op 5 oktober 2022

Wat is chronische paronychia?

Chronische paronychia is een langdurige ontsteking van de huid rondom de nagel. In tegenstelling tot acute paronychia wordt chronische paronychia meestal niet door een infectie met bacterien veroorzaakt.

Wat is de oorzaak?

Chronische paronychia ontstaat meestal door langdurig contact van de vingers met water of met irriterende chemische stoffen. Het is dus meestal geen infectie van de huid maar een ontsteking van de huid (dermatitis, eczeem).

Welke symptomen geeft het?

Chronische paronychia leidt meestal tot een rode verkleuring, zwelling en verharding van de huid rond de nagel. Het nagelriempje ligt vaak los van de nagel. De nagel zelf kan ook afwijkingen vertonen, met name groeven overdwars.

Wat is de behandeling?

In de eerste plaats is het van belang om blootstelling van de vingers aan water of irriterende stoffen te stoppen. Dit kan bijvoorbeeld door het dragen van katoenen handschoenen met daaroverheen rubberen handschoenen of nitril handschoenen.

De aangetaste huid wordt behandeld met geneesmiddelen die worden aangebracht als zalf of creme op de aangetaste plek. Het gaat dan om zogenaamde verzachtende middelen (emollientia) en om ontstekingsremmende middelen (corticosteroiden). Als er tevens sprake is van een schimmelinfectie kan de arts antischimmelmiddelen voorschrijven, bijvoorbeeld fluconazol of itraconazol.

Verder lezen / Referenties

  • CRM Hetterschijt, MC Pasch, ‘Nagelafwijkingen in de dagelijkse praktijk‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Stand van zaken’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 16 september 2022; 166(37): pagina’s 8-17.
Scroll naar boven