Parodontitis

Bijgewerkt op 22 december 2022

Wat is parodontitis?

Parodontitis is een ontsteking die ontstaat in de ruimte tussen tanden of kiezen enerzijds en het tandvlees anderzijds.

Parodontitis is een ontsteking van de ruimte tussen tanden of kiezen enerzijds en het tandvlees anderzijds (de ‘pocket’), leidend tot aantasting van het steunweefsel waarmee de tanden / kiezen vastzitten.

Wat is de oorzaak?

Op deze plek kunnen voedselresten achterblijven. Hierop groeien bacteriën. Dit leidt tot tandplak, en op den duur tot tandsteen. Als de ontsteking langere tijd blijft bestaan laat het steunweefsel waarmee de tanden en kiezen vastzitten los. Er ontstaat een ruimte tussen tand en tandvlees. Deze ruimte word ‘pocket’ genoemd. Als de ontsteking zich verder uitbreidt wordt de pocket dieper. Uiteindelijk zal de tand (of kies) los gaan zitten, en nog later uitvallen.

Bij het doorbreken van tanden en kiezen ontstaat er een ondiepe ruimte tussen de tanden en het tandvlees: de tandsulcus of pocket. Deze ruimte biedt gelegenheid voor bacterieen om te groeien en een ontsteking te veroorzaken. Parodontitis kan reeds op jonge leeftijd voorkomen.

Een speciale vorm van parodontitis die op jonge leeftijd voorkomt is de zogenaamde ‘gelokaliseerd juveniele parodontitis’. Deze wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een bacterie die Actinobacillus actinomycetemcomitans wordt genoemd. Parodontitis komt vaker voor bij mensen met het syndroom van Down.

Parodontitis kan al op jonge leeftijd ontstaan. Omdat de aandoening geen pijn doet kan langzaamaan een groot deel van het tandvlees worden aangetast. Zonder behandeling leidt parodontitis vaak tot uitval van tanden en/of kiezen en verlies van botweefsel van de kaak.

Hoe vaak komt het voor?

Parodontitis komt voor bij ongeveer 15% van de bevolking en is een belangrijke oorzaak van tanduitval.

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten kunnen voorkomen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij parodontitis ontstaat een smalle ruimte tussen tand (of kies) en tandvlees. Dit wordt een ‘pocket’ genoemd. De tandarts kan testen of er pockets zijn en ook hoe diep de pockets zijn.

De tandarts met behulp van een sonde bepalen hoe diep de pockets zijn. De normale diepte van de pockets is 2 tot 3 mm.; bij ernstige parodontitis kan deze tot ongeveer 12 mm. diep worden.

Bij ernstige parodontitis is er spraken van verlies van kaakbot. Dit kan op een röntgenfoto van de kaak worden gezien.

Om te beoordelen of de parodontitis het kaakbot heeft aangetast kan een röntgenfoto worden gemaakt. Bij een gevorderde ontsteking is te zien dat het botweefsel op de plaats van de ontsteking verdwenen is.

parodontitis

Wat is de behandeling?

De ontsteking kan worden onderdrukt door verwijdering van tandplak en tandsteen. Dat betekent goed en regelmatig poetsen van het gebit, en daarnaast ook flossen om de ruimtes tussen de tanden en kiezen goed schoon te houden.

Parodontitis wordt in eerste instantie behandeld door de tandarts.

Hoe voorkom ik het?

Om parodontitis te voorkomen wordt geadviseerd om het gebit dagelijks twee maal goed te poetsen, gedurende minimaal twee minuten per poetsbeurt. Daarnaast is het verstandig om in ieder geval enkele malen per week de ruimtes tussen de tanden en kiezen schoon te maken met flosdraad en ragertjes.

Synoniemen

parodontose

Engelse term

periodontitis, periodontal disease

ICD10-code

K05.4

Scroll naar boven