Parodontitis

Bijgewerkt op 4 juli 2018 door Simpto.nl

Wat is parodontitis?

Parodontitis is een ontsteking die ontstaat in de ruimte tussen tanden of kiezen enerzijds en het tandvlees anderzijds.

Wat is de oorzaak?

Op deze plek kunnen voedselresten achterblijven. Hierop groeien bacteriën. Dit leidt tot tandplak, en op den duur tot tandsteen. Als de ontsteking langere tijd blijft bestaan laat het stenuweefsel waarmee de tanden en kiezen vastzitten los. Er ontstaat een ruimte tussen tand en tandvlees. Deze ruimte word ‘pocket’ genoemd. Als de ontsteking zich verder uitbreidt wordt de pocket dieper. Uiteindelijk zal de tand (of kies) los gaan zitten, en nog later uitvallen.

Hoe vaak komt ’t voor?

Parodontitis komt voor bij ongeveer 15% van de bevolking en is een belangrijke oorzaak van tanduitval.

Symptomen parodontitis

De volgende klachten kunnen voorkomen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij parodontitis ontstaat een smalle ruimte tussen tand (of kies) en tandvlees. Dit wordt een ‘pocket’ genoemd. De tandarts kan testen of er pockets zijn en ook hoe diep de pockets zijn.

Om te beoordelen of de parodontitis het kaakbot heeft aangetast kan een röntgenfoto worden gemaakt. Bij een gevorderde ontsteking is te zien dat het botweefsel op de plaats van de ontsteking verdwenen is.

parodontitis

Wat is de behandeling?

De ontsteking kan worden onderdrukt door verwijdering van tandplak en tandsteen. Dat betekent goed en regelmatig poetsen van het gebit, en daarnaast ook flossen om de ruimtes tussen de tanden en kiezen goed schoon te houden.

Hoe voorkom ik het?

Om parodontitis te voorkomen wordt geadviseerd om het gebit dagelijks twee maal goed te poetsen, gedurende minimaal twee minuten per poetsbeurt. Daarnaast is het verstandig om in ieder geval enkele malen per week de ruimtes tussen de tanden en kiezen schoon te maken met flosdraad en ragertjes.

Engelse term

periodontitis, periodontal disease

ICD10-code

K05.4

Synoniemen

parodontose