Bijgewerkt op 3 april 2019 door Simpto.nl
Wat is een parastomale hernia?
Een parastomale hernia is een onderhuidse uitstulping van buikinhoud door de buikwand langs een stoma. Het komt dus uitsluitend voor bij mensen die een stoma hebben.
Hoe vaak komt het voor?
Parastomale hernia’s komen regelmatig voor. Naar schatting krijgt zo’n 25-30% van de mensen met een stoma ermee te maken.
Symptomen parastomale hernia
Een parastomale hernia geeft, behalve een zwelling van de buik, vaak geen klachten. Als de buikinhoud echter bekneld raakt kan een afsluiting van de darm (ileus) ontstaan met klachten als misselijkheid, braken en het uitblijven van ontlasting. Soms kan ook een deel van de maag in de breukzak terechtkomen en bekneld raken.
Wat is de oorzaak?
Een parastomale hernia is een complicatie van het aanleggen van een stoma. De hernia (‘breuk’) onstaat op plekken waar de buikwand verzwakt is. Dat kan komen door het aanleggen van het stoma zelf, maar ook ouderdom kan een rol spelen.
Wat is de behandeling?
De chirurg zal beoordelen of het nodig en mogelijk is om de hernia te opereren. Als dat niet het geval is zal een stomasteunband worden voorgeschreven om de buik te ondersteunen.
Verder lezen / Referenties
- T Schutte, CM Beukhof, RJLF Loffeld, ‘Een onverwachte oorzaak van misselijkheid’, gepubliceerd in de rubriek ‘Diagnose in Beeld’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 22 maart 2019; 163(12): pagina 19.
- R Styliński, A Alzubedi, S Rudzki, ‘Parastomal hernia – current knowledge and treatment‘, gepubliceerd in Wideochir Inne Tech Maloinwazyjne van maart 2018 Mar; 13(1): pagina’s 1–8.