Bijgewerkt op 13 maart 2023
Wat is een mijnworminfectie?
Een mijnworminfectie is een infectie met een wormpje dat leidt tot bloedinkjes in het darmslijmvlies. De ziekte komt vooral voor in (sub)tropische landen en is in Nederland zeldzaam.
Wat is de oorzaak?
Mijnworminfecties worden veroorzaakt door de mijnwormen Ancylostoma duodenale en Necator americanus.
Hoe vaak komt het voor? Bij wie?
In Nederland komen mijnworminfecties zelden voor. Jaarlijks wordt de aandoening bij zo’n 15-25 mensen vastgesteld. Meestal wordt de aandoening vastgesteld bij mensen die oorspronkelijk uit een (sub)tropisch land komen of in het verleden regelmatig in de (sub)tropen zijn geweest.
Welke symptomen geeft het?
Mijnworminfecties leiden meestal tot bloedverlies via de darm. Dat leidt op den duur tot bloedarmoede door een tekort aan ijzer (ijzergebreksanemie). Veel van de klachten worden door de bloedarmoede veroorzaakt, zoals moeheid, bleek gezicht en kortademigheid.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Mijnworminfecties worden meestal vastgesteld door de eitjes van de mijnworm in de ontlasting van de patiënt aan te tonen.
Het is ook mogelijk om de mijnwormpjes zelf te zien tijdens kijkonderzoek van de darmen of met zogenaamde videocapsule-endoscopie.
Wat is de behandeling?
Mijnworminfecties worden behandeld met geneesmiddelen tegen worminfecties (anthelmintica), zoals mebendazol en ivermectine. Daarnaast is het vaak nodig om de ijzergebreksanemie te behandelen met ijzertabletten.
ICD-10 code
B76.9
Engelse term
hookworm infection, hookworm disease, ancylostomiasis
Synoniemen
mijnworm, mijnwormziekte, mijnworm-infectie, mijnworm infectie, infectie met necator americanus, infectie met ancylostoma duodenale