Bijgewerkt op 10 oktober 2023 door Simpto.nl
Wat is loiasis?
Loiasis is een infectie met de worm Loa loa. Deze infectie komt voor in Afrika, met name West-Afrika en Centraal-Afrika. Mensen kunnen een infectie oplopen door een steek van met zogenaamde microfilaria besmette dazen (vliegen). Het gaat om de zogenaamde Chrysops-vlieg. Deze vlieg komt vooral voor in de regenwouden van West- en Centraal-Afrika.
Welke symptomen geeft het?
De volgende symptomen kunnen optreden:
- bulten of zwellingen aan de ledematen
- de zwellingen verspringen van plaats
- de zwellingen jeuken
- algehele malaise (zich niet lekker voelen)
- soms is een wormpje zichtbaar als een sliertje in het oogwit of onder de huid
- soms zijn er algemene klachten, zoals:
- spierpijn
- gewrichtspijn
- moeheid
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, het verblijf in Afrika, en bloedonderzoek. Bij bloedonderzoek is het aantal eosinofiele granulocyten meestal verhoogd. Dit wordt eosinofilie genoemd en is kenmerkend voor parasitaire infecties. De diagnose wordt bevestigd door de aanwezigheid van het wormpje zelf aan te tonen. Dat kan soms doordat het wormpje zichtbaar is met het blote oog, bijvoorbeeld in het oog van de patient. Als het wormpje niet zichtbaar is kunnen antistoffen tegen Loa loa in het bloed worden aangetoond.
Wat is de behandeling?
Loiasis kan worden behandeld met geneesmiddelen. Het middel diethylcarbamazine (DEC) kan de wormpjes doden. Er is echter een klein risico op het krijgen van een ernstige reactie. Een ander middel dat wordt voorgeschreven bij deze aandoening is albendazol.
Als een wormpje in het oog zit kan dit door een oogarts worden verwijderd. Daarmee is de aandoening echter niet genezen. Er zullen namelijk elders in het lichaam nog meer wormpjes zijn.
Engelse vertaling
loiasis, Loa loa filariasis, African eye worm
Verder lezen / Referenties
- NMM van Kortenhof, CAJJ Jaspers, CJG Sanders, ‘Een patient met loiasis na een bezoek aan Centraal-Afrika‘, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 5 juli 2003; 147(27): pagina’s 1327-1329.