Lintworm

Bijgewerkt op 31 juli 2023

Wat is een lintworm?

Een lintworm is een worm die bij mensen in de darmen kan voorkomen. Het is een lange, platte worm die meer dan 10 meter lang kan worden.

Welke lintwormen zijn er?

Er zijn verschillende soorten lintwormen. Ze zijn genoemd naar de dieren waarbij ze voorkomen. Zo wordt onderscheid gemaakt tussen varkenslintwormen, runderlintwormen en vissenlintwormen. Bij de mens komen de varkenslintworm en de runderlintworm het meest voor. In de tabel hieronder staan de wetenschappelijke namen van de verschillende lintwormen vermeld.

Type lintwormWetenschappelijke naam
aziatische lintwormTaenia asiatica
hondenlintwormEchinococcus granulosus
runterlintwormTaenia saginata
varkenslintwormTaenia solium
vissenlintwormDiphyllobothrium latum
vossenlintwormEchinococcus multilocularis
wetenschappelijke namen van de verschillende lintwormen

Hoe kom je aan een lintworm?

Lintwormen ontstaan als iemand een eitje van een lintworm met het eten inneemt en doorslikt. De eitjes kunnen voorkomen en overleven in vlees of vis dat rauw of onvoldoende verhit is. Het eten van rauw of onvoldoende verhit vlees of vis is dus een risicofactor voor het krijgen van een lintworm.

Hoe vaak komt het voor?

Lintwormen komen in Nederland niet zo vaak voor. Dat komt doordat in Nederland het vlees streng gekeurd wordt. Veel van de lintworminfecties die in Nederland voorkomen worden daarom in het buitenland opgelopen.

Welke symptomen geeft het?

Lintwormen geven niet altijd klachten. Als dat wel het geval is kunnen de volgende symptomen optreden:

  • gewichtsverlies
  • misselijkheid
  • de lintworm kan uit de anus naar buiten puilen; er komt dan een lange sliert uit de anus
  • diarree
  • steeds honger hebben

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van de symptomen. Als een sliert via de anus naar buiten komt is de diagnose al zeer waarschijnlijk. De sliert kan in een microbiologisch laboratorium onder de microscoop worden onderzocht. Daarbij is direct zichtbaar dat sprake is van een lintworm.

Als geen sliert wordt uitgepoept kan de diagnose soms worden gesteld door ontlasting te onderzoeken op de aanwezigheid van eitjes van de lintworm. Als dat niet lukt kan beeldvormend onderzoek worden gedaan. Op een zogenaamde bariumcontrastfoto van de dikke darm is de lintworm meestal goed zichtbaar. Bij dit onderzoek wordt contrastmiddel via de anus in de dikke darm ingebracht. De lintworm is op een röntgenfoto zichtbaar als een uitsparing van de contrastvloeistof.

Wat is de behandeling?

Lintwormen worden behandeld met geneesmiddelen tegen worminfecties (anthelmintica). Middelen die worden voorgeschreven zijn albendazol, niclosamide en praziquantel.

Hoe kun je het voorkomen?

Voor de preventie van lintworminfecties is het van belang om vlees goed te verhitten voordat het gegeten wordt.

Synoniemen

lintworminfectie, Teania-infectie

Engelse vertaling

taeniasis

Scroll naar boven