Bijgewerkt op 11 juni 2024 door Simpto.nl
Wat is gnathostomiasis?
Gnathostomiasis is een zeldzame tropische infectie door Gnathostoma-wormen. Het kan leiden tot onderhuidse bulten die zich verplaatsen (larva migrans), meestal op de romp, en ernstige systemische klachten.
De aandoening komt voor in verschillende landen en gebieden wereldwijd, namelijk in Australië, Azië (o.a. China, India, Japan en Thailand), Mexico, Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.
Hoe vaak komt het voor?
Gnathostomiasis komt in Nederland niet voor. Dus als de aandoening in Nederland wordt vastgesteld is deze altijd opgelopen in het buitenland. Dat gebeurt hooguit één tot enkele keren per jaar. Ziekten die in het buitenland worden opgelopen worden importziekten genoemd. Gnathostomiasis is dus een importziekte.
Wat is de oorzaak?
Gnathostomiasis wordt veroorzaakt door een infectie met de larve van een worm van het geslacht Gnathostoma, zoals Gnathostoma binucleatum, Gnathostoma hispidum of Gnathostoma spinigerum. De wormpjes zijn 1-5 cm in lengte.
Welke symptomen geeft het?
De wormenlarves veroorzaken vaak onderhuidse zwellingen. Deze kunnen voorkomen over het hele lichaam, maar vooral in het gezicht en op de romp. De zwellingen kunnen zich verplaatsen. Ook kan koorts optreden.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De arts kan op het spoort komen van de aandoening door (1) het verblijf van de patiënt in een land waar de ziekte voorkomt, en (2) een verhoogd aantal eosinofiele granulocyten in het bloed (eosinofilie). De diagnose kan worden bevestigd door het aantonen van de wormenlarven en/of aantonen van antistoffen tegen de wormenlarven.
Wat is de behandeling?
Gnathostomiasis wordt behandeld met antiwormmiddelen, zoals albendazol.
Verder lezen / Referenties
- PJ de Vries, JM Kerst en LM Kortbeek, ‘Migrerende zwellingen uit Azië: gnathostomiasis’, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 17 februari 2001; 145(7): pagina’s 322-325.