Clonorchiasis

Bijgewerkt op 14 maart 2023

Wat is clonorchiasis?

Clonorchiasis is een infectie met de Chinese leverbot (Clonorchis sinensis). De Chinese leverbot is een soort worm die voorkomt in vissen in het Verre-Oosten (China, Japan, Korea, Taiwan, Vietnam).

Wat is de oorzaak?

Clonorchiasis wordt veroorzaakt door Clonorchis sinensis, de Chinese leverbot. Dit is een wormpje van 10-25 millimeter lengte. Infectie van mensen met dit wormpje gebeurt door eten van vissen die met de worm besmet zijn. Het gaat dan meestal om het eten van rauwe vis of vis die onvoldoende verhit is bij de bereiding. Na besmetting nestelt het wormpje zich in de galwegen in de lever (intrahepatische galwegen).

Welke symptomen geeft het?

De wormpjes kunnen vele jaren in de galwegen voorkomen zonder dat ze klachten veroorzaken. Over het algemeen geldt dat hoe meer wormen zich in het lichaam bevinden des te groter de kans op symptomen. Bij sommige mensen zullen de volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen voorkomen:

Clonorchiasis kan op den duur leiden tot het ontstaan van kanker van de galwegen (cholangiocarcinoom).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld door eitjes van de Chinese leverbot in de ontlasting aan te tonen. Daarnaast is het mogelijk om antistoffen tegen de Chinese leverbot in het bloed aan te tonen.

Wat is de behandeling?

Clonorchiasis wordt behandeld met antiwormmiddelen (anthelminthica). Het meest voorgeschreven middel is praziquantel.

Engelse vertaling

clonorchiasis, infection with Clonorchis sinensis, infestation with Clonorchis sinensis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven