Bijgewerkt op 26 september 2023 door Simpto.nl
Wat is aangeboren toxoplasmose?
Aangeboren toxoplasmose Besmetting van het ongeboren kind met toxoplasmose gedurende de zwangerschap. In Nederland krijgen per jaar ongeveer 2000 vrouwen tijdens de zwangerschap voor het eerst toxoplasmose. In ongeveer 40% van de gevallen zal ook het kind worden besmet. De medische term voor aangeboren toxoplasmose is congenitale toxoplasmose.
Welke symptomen geeft het?
Er kunnen verschillende symptomen en afwijkingen ontstaan bij baby’s met aangeboren toxoplasmose, waaronder:
- te groot hoofd
- te klein hoofd
- te kleine ogen
- aanhoudende geelzucht (geelzucht komt wel vaker bij pasgeborenen voor maar is dan meestal van korte duur)
Wat is de oorzaak?
Infectie van de moeder met de parasiet Toxoplasma gondii gedurende de zwangerschap kan leiden tot aangeboren toxoplasmose bij het kind. Dit gebeurt doordat de parasiet via de placenta (moederkoek) bij het kind kan komen. Dit zal alleen gebeuren als de moeder voor de eerste keer een dergelijke infectie krijgt.
Wat is het beloop?
Meestal verloopt een infectie bij het kind niet ernstig, soms wel. De ernst van de aandoening hangt samen met het moment van besmetting. In het algemeen geldt dat hoe eerder tijdens de zwangerschap besmetting optreedt, hoe erger de aandoening verloopt. Er kunnen zich afwijkingen aan de ogen voordoen, zoals kleine littekentjes op het netvlies en een ontsteking van het netvlies en het vaatvlies (= chorioretinitis). Deze laatste oogafwijking kan echter op latere leeftijd uitbreiden met als gevolg ernstig verminderd gezichtsvermogen. In enkele gevallen kan een toxoplasmose infectie bij de vrucht leiden tot ernstige aangeboren afwijkingen, zoals een waterhoofd of verkalkingen in de hersenen. Dit kan leiden tot een blijvende verstandelijke handicap bij het kind.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
• serologisch onderzoek: hierbij kunnen antilichamen tegen de Toxoplasma parasiet worden aangetoond in het bloed.
• een schedelechogram kan het ontstaan van een waterhoofd aantonen.
Wat is de behandeling?
Behandeling van aangeboren toxoplasmose is moeilijk. Daarom krijgt preventie de voorkeur. Helaas zijn er nog geen vaccins tegen deze ziekte beschikbaar. Preventie komt daarom neer op het nemen van hygiënische maatregelen. Zo wordt het zwangere vrouwen afgeraden om de kattenbak te verschonen. Verschillende geneesmiddelen worden toegepast bij de behandeling van aangeboren toxoplasmose. Voorbeelden zijn pyrimethamine en sulfadiazine. Pyrimethamine heeft als nadeel dat het tot onderdrukking van het beenmerg kan leiden. Ter voorkoming daarvan wordt het middel vaak gegeven in combinate met folinezuur.