Toxoplasmose

Bijgewerkt op 26 september 2023

Wat is toxoplasmose?

Toxoplasmose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door infectie met de parasiet Toxoplasma gondii. Besmetting met deze parasiet vindt plaats door het eten van besmet (rauw) vlees of door contact met de ontlasting van besmette katten. Besmetting gedurende de zwangerschap kan leiden tot infectie van de moeder en het ongeboren kind. Dit wordt ‘aangeboren toxoplasmose’ genoemd.

Hoe vaak komt het voor?

Toxoplasmose is een zeer veel voorkomende infectie. Naar schatting is de helft van de wereldbevolking ooit besmet geraakt met Toxoplasma-parasiet. Slecht weinigen worden er echter ziek van.

Welke symptomen geeft het?

Vaak zijn er helemaal geen klachten en merk je dus niet dat je besmet bent met de parasiet. Bij sommigen zullen echter wel symptomen ontstaan. De volgende klachten kunnen dan optreden:

Bij een klein deel van de besmette mensen ontstaan afwijkingen in het oog. Bij mensen met een verminderde weerstand kunnen ook de hersenen aangetast worden. Toxoplasmose van de hersenen kan leiden tot epileptische aanvallen en andere klachten.

Hoe wordt het overgedragen?

Toxoplasmose wordt meestal overgedragen via voedsel of door blootstelling aan de ontlasting van katten. In het eerste geval gaat het meestal om voedsel dat cysten van de parasiet bevat en niet of onvoldoende verhit wordt tijdens de bereiding. Vrouwen die tijdens de zwangerschap besmet raken kunnen de parasiet overbrengen op het ongeboren kind. Het kind kan dan worden geboren met de ziekte. Dit wordt aangeboren toxoplasmose of congenitale toxoplasmose genoemd.

Preventie

Om toxoplasmose te voorkomen zijn een aantal leefregels van belang, zoals:

  • eten goed koken zodat de toxoplasmose-cysten niet overleven
  • zwangere vrouwen moeten het verschonen van de kattenbak bij voorkeur overlaten aan iemand anders, of anders handschoenen dragen en de handen na afloop goed wassen

Engelse vertaling

toxoplasmosis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven